Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τη δημιουργία δεύτερης ενισχυτικής περίφραξης περιμετρικά του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» (ΚεΠΥ), στην Κοινότητα της Κοκκινοτριμιθιάς.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι η περίφραξη έχει τοποθετηθεί με στόχο να περιορίσει τους διαμένοντες εντός του Κέντρου, διασφαλίζοντας τον έλεγχο των εισδοχών και εξόδων τους, τόσο για την ασφάλεια των ιδίων όσο και για την ασφάλεια και ευημερία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

«Με την ενίσχυση της περίφραξης στο Κέντρο επιτυγχάνεται η αποτροπή / παρεμπόδιση της εξόδου και μετακίνησης των μεταναστών προς την Κοινότητα της Κοκκινοτριμιθιάς ή προς άλλες περιοχές», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι κατά το διάστημα παραμονής των διαμενόντων στο ΚεΠΥ «Πουρνάρα» δεν επιτρέπεται η έξοδός τους εκτός του Κέντρου για λόγους δημόσιας ασφάλειας και υγείας, μέχρι την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, οι οποίες διαρκούν για μικρή περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚεΠΥ «Πουρνάρα» λειτουργεί ως χώρος πρώτης υποδοχής μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα στη Δημοκρατία και οι διαδικασίες περιλαμβάνουν ταυτοποίηση των ατόμων, αίτηση ασύλου τους, ελέγχους (αστυνομικούς και ιατρικούς), καθώς και πληροφόρηση των εισερχόμενων ατόμων ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους μέσα στη χώρα.

Αναφέρεται ότι οι διαμένοντες στο ΚεΠΥ είναι κατά πολύ λιγότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη ημερομηνία πέρυσι. Συγκεκριμένα χθες, οι διαμένοντες στον Κέντρο ήταν 692, ενώ πέρυσι, την ίδια ημέρα ανέρχονταν στους 1.698.

Ο μέσος όρος διαμενόντων είναι κατά πολύ μειωμένος λόγω των μειωμένων αφίξεων, άρα και των αιτήσεων ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σύγκριση με πέρυσι, οι οποίες έχουν μειωθεί πέραν του 50%.

Συγκεκριμένα, ενώ για την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου 2022 οι αιτήσεις ασύλου ανέρχονταν στις 11.961, για φέτος, 2023, οι αιτήσεις την αντίστοιχη περίοδο ήταν 5.866. Επίσης ο αριθμός των διαμενόντων μειώθηκε λόγω και της επίσπευσης διαδικασιών εντός του Κέντρου και της ενίσχυσής του με πρόσθετο προσωπικό από την Υπηρεσία Ασύλου.