* φωτογραφία: drive through δειγματοληψία στις Ηνωμένες Πολιτείες, πηγή: nytimes.com 

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί στο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Αραδίππου η λήψη δειγμάτων από δημότες για εξέταση για κορωνοϊό, ύστερα από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που παρατηρήθηκε στη περιοχή.

Λειτουργοί της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης έφτασαν στις οκτώ το πρωί με τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό στον χώρο έξω από το Δημοτικό Ιατρείο και άρχισαν τη διενέργεια του τεστ με τη μέθοδο του drive through, έπειτα από τηλεφωνικά ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί με όσους θεωρείται ότι πρέπει να υποβληθούν στην εξέταση.

Υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν στο μοριακό τέστ που γίνεται από τη μύτη περισσότερα από 300 άτομα. Θα υποβληθούν 170 άτομα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δηλαδή ιδιοκτήτες και υπάλληλοι υπεραγορών, παντοπωλείων, φαρμακείων, φρουταριών, αρτοποιείων, φούρνων και περιπτέρων.

Αύριο θα διενεργηθούν και τα υπόλοιπα τεστ σε άτομα που ήρθαν σε επαφή με τα 39 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην Αραδίππου, καθώς και πρόσωπα που ενδιαφέρθηκαν να κάνουν το τεστ. Η δειγματοληψία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ανέφερε ότι οι δημότες του μόλις άκουσαν την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, εκδήλωσαν αμέσως ενδιαφέρον να υποβληθούν στο τεστ. Όπως είπε, με τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ, το υπουργείο Υγείας θα έχει μέχρι τη Δευτέρα ή Τρίτη μια γενική εικόνα για τη διασπορά που υπάρχει στην Αραδίππου έτσι ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία άλλων πολιτών.

Ο κ. Ευαγγελίδης κάλεσε «δημότες και επιχειρηματίες που μπορούν, να προχωρήσουν σε έμβασμα σε ειδικό λογαριασμό στην τράπεζα», προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να συνεχιστούν και τα επιχορηγούμενα από τον Δήμο τεστ κορωνοϊού τα οποία γίνονται σε συνεργασία με ιδιωτικό εργαστήριο.

 Μέχρι την Τετάρτη τα αποτελέσματα στην Πάφο

Αύριο αναμένεται να αρχίσει η ανίχνευση κρουσμάτων κορωνοϊού και στον Δήμο Πάφου, όπου επίσης παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών, με τη διενέργεια δειγματοληπτικών τέστ. Η επιλογή του δείγματος θα είναι τυχαία και θα γίνει κατόπιν διαστρωμάτωσης βασισμένη σε δημογραφικά κριτήρια για φύλο, κτλ. Την επιλογή των κριτηρίων έχει θέσει η Μονάδα Επιδημιολογικής Επισκόπησης του υπουργείου Υγείας.

Εντός της ημέρας, αναμένεται ο Δήμος Πάφου να έχει στα χέρια του έναν κατάλογο με 1.000 ονόματα και με τη σειρά του θα αναλάβει να ενημερώσει τηλεφωνικώς τα άτομα που θα κληθούν για να υποβληθούν στο τεστ. Το τεστ στο οποίο θα υποβληθούν θα είναι το μοριακό το οποίο εντοπίζει τα κρούσματα με ακρίβεια 100%.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ανέφερε ότι θα χρειαστούν γύρω στις τρεις μέρες για να ολοκληρωθεί η δειγματοληψία και την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη υπολογίζεται να είναι γνωστά τα αποτελέσματα. Πρόσθεσε ότι δεν είναι εφικτό αυτή την στιγμή να γίνει ταυτόχρονα και το τεστ για τα αντισώματα, αφού όπως τους ενημέρωσαν δεν υπάρχουν τα αναλώσιμα.

Ο δήμαρχος επισήμανε ακόμη ότι ο Δήμος Πάφου θα στηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο την όλη προσπάθεια και κάλεσε παράλληλα όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να είναι ανοικτές να προχωρήσουν με δικά τους έξοδα στη διενέργεια εξετάσεων για τους εργαζομένους τους.

Για το ΓΝ Πάφου, ο δήμαρχος τόνισε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από όλους ώστε το νοσοκομείο να παραμείνει ανοικτό. Θα πρέπει να γίνει ό,τι χρειάζεται, σημείωσε ο κ. Φαίδωνος, είτε αυτό αφορά τη μεταφορά εξοπλισμού από άλλες πόλεις ή ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Κωστρίκης: Στη γένεσή της η αλυσίδα μετάδοσης στην Αραδίππου, προς το τέλος της στην Πάφο

Στη γένεσή της βρίσκεται η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού στην περιοχή της Αραδίππου, ενώ στην πόλη και επαρχία Πάφου πλησιάζει στο τέλος, βάσει των εκτιμήσεων του Δρα Λεόντιου Κωστρίκη, καθηγητή Μοριακής Ιολογίας και μέλους της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση», ο κ. Κωστρίκης τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σήμερα στην περιοχή της Αραδίππου και επισήμανε την ανάγκη εντός τριών ημερών να υπάρχει χαρτογράφηση των κρουσμάτων μέσω των δωρεάν στοχευμένων εξετάσεων τις οποίες αποφάσισε το υπουργείο.

Αφότου γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, πρέπει να να ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας στη συγκεκριμένη περιοχή, τόνισε ο καθηγητής. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα της κωμόπολης.

Νίτσα Παύλου

Διαβάστε σχετικά: Από σήμερα τα στοχευμένα τεστ για κορωνοϊό σε Πάφο και Αραδίππου