Καμία ρύπανση δεν έχει εντοπισθεί (στα παράλια) λόγω της διαρροής πετρελαίου από τη Συρία, δήλωσε σήμερα ο «υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό» και επικεφαλής του γραφείου κρίσης για την πετρελαιοκηλίδα, Χουσείν Αμτζιάογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Αμτζιάογλου είπε ότι όπως διαπιστώθηκε και χτες, υπάρχουν κάποιες μολύνσεις σε μικρό μέγεθος που έχουν σταθεροποιηθεί και με την κατεύθυνση που φυσά ο άνεμος οδεύουν προς τα παράλια της Αλεξανδρέττας.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν από ειδικούς, πρόσθεσε, ένα σημαντικό μέρος της διαρροής έχει βυθιστεί ή εξατμίστηκε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι από σήμερα το θέμα θα παρακολουθεί το «υπουργείο τουρισμού και περιβάλλοντος» και αν υπάρξει κίνδυνος τότε θα επαναλειτουργήσει και πάλι το γραφείο κρίσης. Για τα όσα θα γίνουν από δω και στο εξής, σημείωσε, αναλαμβάνει τον προγραμματισμό το «υπουργείο περιβάλλοντος».

Μίλησε επίσης για έργο που μαζί με την «ακτοφυλακή» είχαν προωθήσει στην ΕΕ και θα επανατεθεί στις φετινές συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο.

Ο κ. Αμτζιάογλου ανάφερε ακόμη ότι μετά τη φωτιά που κατέκαυσε το «γενικό χημείο» του ψευδοκράτους υπάρχει πρόβλημα με τις αναλύσεις και εξετάσεις που πρέπει να γίνουν αλλά μπορούν να ζητήσουν συνδρομή είτε από τα «πανεπιστήμια» είτε από την Τουρκία.

Στη συνεδρία του γραφείου κρίσης συμμετείχε και ο «δήμαρχος» Ριζοκαρπάσου, Σουπχί Τσιοσκούν, ο οποίος είπε πως το κοινό μπορεί με άνεση να μπει στη θάλασσα να κολυμπήσει και να ψαρέψει.

Στη συνεδρία πήραν μέρος και οι ειδικοί από την Τουρκία που μετέβησαν για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας την προηγούμενη εβδομάδα στα κατεχόμενα.