Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία αρχίσαμε ήδη τις διαβουλεύσεις και τις κινητοποιήσεις σε ότι αφορά τις νέες τουρκικές προκλήσεις και ότι δεν θα παραμείνουμε με σταυρωμένα χέρια.

«Βεβαίως δεν θα παραμείνουμε με σταυρωμένα χέρια και μιλώ πάντα για τις διπλωματικές προσπάθειες, τις επαφές με φίλια κράτη και όχι μόνο, με τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ, έτσι ώστε να αποτρέψουμε αυτό που κατορθώσαμε να αποτρέψουμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν με ποικίλους τρόπους η Τουρκία φρόντισε είτε την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε την επιβολή λύσεων που θα μας οδηγούσαν σε προτεκτοριοποίηση της», ανέφερε μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας.

Ο Πρόεδρος είπε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά την ίδια ώρα είναι και καλά γνωστό ότι η Κύπρος και η ε/κ πλευρά ιδιαίτερα σαν επιθυμία έχει, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις, την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

«Έχουμε κατορθώσει να είμαστε πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης και συνεργασιών σε ολόκληρη την περιοχή, είτε της ανατολικής Ευρώπης, είτε του αραβικού κόλπου είτε πλέον να αποτελούμε στρατηγικό εταίρο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ», συνέχισε.

Διαβεβαιώσε ότι δεν πρόκειται να παρασυρθούμε στα όσα προσχηματικά επικαλούνται (οι Τούρκοι) προκειμένου να ενισχύουν περαιτέρω τον κατοχικό στρατό «από 40 σε πόσες χιλιάδες».

«Γνωρίζουν καλά ότι δεν ανησυχούν από την αποτρεπτική δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, γνωρίζουν καλά ότι επιδιώκουμε την ειρήνη, ότι θέλουμε την εξεύρεση μιας λύσης που να είναι λειτουργική, να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, Τ/κ και Ε/κ», σημείωσε.

«Και μάλιστα αυτό που θα ήθελα να πω προς την τουρκική ηγεσία είναι πως εμείς νοιαζόμαστε πολύ περισσότερο για την ευημερία των συμπατριωτών μας Τ/κ από ότι κάποιοι άλλοι που τους χρησιμοποιούν δυστυχώς, ως και η απόφαση του ΕΔΑΔ, ως μια υποτελή δύναμη της Τουρκίας. Αυτό που αποκαλούν τάχα ‘τουρκική δημοκρατία της βορείας Κύπρου’», τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι θέλει να διαβεβαιώσει ότι η Ε/κ πλευρά τείνει χέρι φιλίας προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου όχι όπως το ερμηνεύει η τουρκική πλευρά, αλλά όπως το καταγράφει ο χάρτης των ΗΕ.