Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι απειλείται η εθνική ασφάλεια της Κύπρου από τις ροές μεταναστών δήλωσε στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο Ανώτερος Υπαστυνόμος, Υποδιοικητής της Υπηρεσίας αλλοδαπών και μετανάστευσης Πέτρος Ζένιου.

Πρόσθεσε ότι με βάση τους επίσημους αριθμούς παρατηρείται αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια καθώς το 2021 πέρασαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές περισσότερες από 9 χιλιάδες άτομα, αριθμός ο οποίος μέχρι τον Ιούνιο του 2022 ανέβηκε στις 13 χιλιάδες 483 μετανάστες.

Κληθείς να εξηγήσει γιατί παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών ανέφερε ότι αρκετές υποθέσεις καθυστερούν μέχρι και τρία χρόνια μετά από προσφυγές στο διοικητικό δικαστήριο.

O Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Νίκος Τριμικλινιώτης επισήμανε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού εδράζεται σε λανθασμένες πολιτικές αντιλήψεις ότι η Κύπρος είναι ένας ελκυστικός προορισμός. Σημείωσε ότι μέσα από μαζικές συνεντεύξεις που έχουν ληφθεί για σκοπούς έρευνας, η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως διαμετακομιστικός σταθμός για να μεταβούν οι μετανάστες σε άλλες χώρες.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ