Δεν σταματούν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από Σουδάν μέσω Κύπρου και οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη κάνει αποδεκτό αίτημα από την Αυστραλία, η οποία θα απομακρύνει υπηκόους της μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Θεόδωρος Γκότσης, είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι Βρετανοί θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους ως την Τρίτη.

Μέχρι στιγμής απομακρύνθηκαν 2.200 άτομα και τα 1.800 έχουν ήδη αναχωρήσει για το ΗΒ. Μια πτήση αναχωρεί εντός της ημέρας.

Ο κ. Γκότσης είπε ότι υπήρξε αίτημα από την Αυστραλία, το οποίο και έγινε αποδεκτό, για απομάκρυνση υπηκόων της από το Σουδάν. Αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο Λάρνακας στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφέροντας τους πολίτες, πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι οι κυπριακές αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα και το σχέδιο ΕΣΤΙΑ είναι σε εφαρμογή προς συνδρομή ξένων χωρών για απομάκρυνση πολιτών τους.

Επίσης ανέφερε ότι 2 μέλη οικογένειας ατόμου κυπριακής καταγωγής, που ταξίδευαν οδικώς προς Αίγυπτο, έφτασαν ήδη στην χώρα και είναι υπό την ευθύνη της κυπριακής πρεσβείας στο Κάιρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ