Δεν θα πρέπει να αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην επόμενη της συνεδρία, αφού στη βάση των πιο πρόσφατων οικονομικών στοιχείων, τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει στο επίπεδο, που αν παραμείνουν εκεί, θα συμβάλουν στην επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διοικητής της ΚΤΚ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ενόψει της συνεδρίας της ΕΚΤ για θέματα νομισματικής πολιτικής στις 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι όπως είναι γνωστό, κύριος στόχος της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών η οποία έχει καθοριστεί ως ρυθμός πληθωρισμού 2%.

Η ΕΚΤ, πρόσθεσε ο κ. Ηροδότου μετέβη από την απόλυτη στάση διευκόλυνσης των προηγούμενων ετών, που στόχο είχε την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων στη ζώνη του ευρώ, σε ουδέτερο επίπεδο και ακολούθως εισήλθε σε περιοριστικό κύκλο, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό ο οποίος αν αφηνόταν ανεξέλεγκτος θα έπληττε ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022 προέβη σε δέκα διαδοχικές αυξήσεις ανεβάζοντας τα βασικά της επιτόκια κατά 450 μονάδες βάσης.

«Θεωρώ ότι μετά την τελευταία αύξηση (των επιτοκίων) τον Σεπτέμβριο και στη βάση των πιο πρόσφατων οικονομικών στοιχείων που έχουμε, είναι λογικό να αναμένει κάποιος ότι φτάσαμε στο επίπεδο, που αν διατηρηθούν εκεί τα επιτόκια, θα επανέλθει η σταθερότητα των τιμών στο επίπεδο του 2% μεσοπρόθεσμα», τόνισε.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς εξέτασης νέων στοιχείων, ο κ. Ηροδότου σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχουν εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η επίδραση των οποίων, πέρα από τα τραγικά ανθρωπιστικά ζητήματα και την απώλεια ζωών, πρέπει να εξετάζεται και στην οικονομία και τα εισερχόμενα στοιχεία.