Την επιλογή είτε της παραμονής του ΧΥΤΥ στην Κόσιη είτε της εγκατάστασης μονάδας ασφαλτικού στη περιοχή, αποφάσισαν να δώσουν στο κράτος, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες και βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας, αφού όπως αναφέρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Δημαρχείο Αραδίππου, δεν μπορούν να συνυπάρξουν και οι δύο αναπτύξεις.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης όπως αποσταλεί επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για συνάντηση, αφού όπως αναφέρθηκε η απόφαση για μεταφορά της εγκατάστασης της μονάδας ασφαλτικού στη Κόσιη είναι πολιτική.

Σε δηλώσεις ύστερα από τη σύσκεψη, ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε πως «την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στην οποία είχαμε παραθέσει όλα τα επιχειρήματα αλλά και την διάθεση μας ότι δεν θέλουμε να γίνει αυτή η ανάπτυξη του ασφαλτικού στη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν ικανοποιηθήκαμε από τις απαντήσεις του Υπουργού».

Πρόσθεσε ότι στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία Δημάρχων, Κοινοταρχών και βουλευτών των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου «συζητήθηκαν οι περαιτέρω ενέργειες που θα γίνουν. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι θα αποσταλεί επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για συνάντηση, γιατί νιώθουμε ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούν το ασφαλτικό είναι πολιτικές και πρέπει να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη».

Ακόμα, συνέχισε «αποφασίστηκε όπως σταλεί μελέτη, την οποία επεξεργαζόμαστε, στο Τμήμα Περιβάλλοντος και να αποστείλουμε τα σχόλια μας αναφορικά με την τελευταία παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε από το συγκεκριμένο Τμήμα για την ανάπτυξη αυτή (Σ.Σ. το ασφαλτικό). Επίσης να τεθεί το πρόβλημα που υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή της Κόσιης, η οποία είναι βεβαρημένη με οχληρές βιομηχανίες όπως είναι το ΧΥΤΥ».

Όπως είπε ο Δήμαρχος Αραδίππου «πρέπει να δώσουμε την επιλογή στο κράτος ή να αφήσει το ΧΥΤΥ στη περιοχή της Κόσιης ή να φέρει το ασφαλτικό. Δεν μπορεί να συνυπάρξουν και οι δυο αναπτύξεις στον ίδιο χώρο» είπε και πρόσθεσε πως «έφυγαν από την επαρχία Λάρνακας τα διυλιστήρια και μας έφεραν άλλες βιομηχανίες σε άλλη περιοχή της επαρχίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και νομίζουμε ότι είναι η ώρα για να αντιδράσουμε δυναμικά, σε περίπτωση που δεν ακουστεί η φωνή μας».

Σε ερώτηση πόσος χρόνος θα δοθεί στην Κυβέρνηση για να αποφασίσει, ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης απάντησε πως «τώρα είναι Αύγουστος, θα τους δώσουμε τον μήνα του μέλιτος οπότε μέσα στον Σεπτέμβριο σίγουρα θα επανέλθουμε».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς ανέφερε ότι «όλη η επαρχία Λάρνακας είναι σύσσωμη με τις αποφάσεις ότι δηλαδή δεν θα δεχθούμε να έρθει το ασφαλτικό στην περιοχή Κόσιης. Ήδη η περιοχή είναι πολύ βεβαρημένη και δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο».

Πρόκειται συνέχισε «για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, γι’ αυτό, ναι, θα δοθεί χρόνος στην Κυβέρνηση. Θα προσπαθήσουμε να δούμε και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του εξηγήσουμε, αλλά μετά, εάν χρειαστεί, θα γίνουν κινητοποιήσεις και αντιδράσεις ώστε να μην έρθουν τα ασφαλτικά στην Κόσιη».

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας ο οποίος εκπροσωπούσε και τον Δήμαρχο Λιβαδιών, ο Δήμαρχος Αθηένου, ο Κοινοτάρχης Τρούλλων, οι βουλευτές Αμμοχώστου και Λάρνακας του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη και Πρόδρομος Αλαμπρίτης και ο Σωτήρης Ιωάννου του ΕΛΑΜ.

Πηγή: ΚΥΠΕ