Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιβεβαίωσε δημοσιεύματα για αμερικανικές πιέσεις προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη να απελευθερώσουν αποθέματα ντίζελ, υπό την απειλή απαγόρευσης εξαγωγών, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της είναι να συντονίζει τις θέσεις των 27 στη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) και ότι σήμερα δεν υπάρχει έλλειψη ντίζελ στην Ένωση, αλλά κάνοντας λόγο για κρίση προσιτότητας.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ενέργειας, Άνα-Κάισα Ίτκονεν υπογράμμισε ότι η Επιτροπή βρίσκεται «σε πολύ στενή επαφή» με τα κράτη μέλη, ενώ παράλληλα διεξάγονται επαφές υψηλού επιπέδου με την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά δεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει απευθύνει σχετικό αίτημα.
Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι οι απελευθερώσεις αποθεμάτων από την IEA είναι εθελοντικές. Ο οργανισμός διατυπώνει σύσταση για τους όγκους που αντιστοιχούν σε κάθε μέλος και τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να γνωστοποιούν τις απελευθερώσεις στην IEA. Η Κομισιόν συντονίζει τη δράση μέσω της Ομάδας Συντονισμού για το Πετρέλαιο η οποία συνεδρίασε την Τρίτη και η διαδικασία, όπως είπε, είναι ίδια με εκείνη που ακολουθήθηκε στην προηγούμενη απελευθέρωση αποθεμάτων και περιγράφεται αναλυτικά στην οδηγία για τα αποθέματα πετρελαίου.
Η Κομισιόν δήλωσε ετοιμότητα για έκτακτη σύγκληση της Ομάδας Συντονισμού για το Πετρέλαιο, εφόσον αυτό χρειαστεί, με την επόμενη συνεδρίαση να είναι προγραμματισμένη για τις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το πόρισμα της πρόσφατης συνεδρίασης, τα έκτακτα αποθέματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
«Δεν υπάρχει σήμερα έλλειψη ντίζελ στην ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι η ΕΕ βρίσκεται σε «κρίση προσιτότητας», με εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας, αλλά όχι σε κρίση εφοδιασμού. Η ενεργειακή κρίση ορίζεται στη νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2022, ενώ η αγορά πετρελαίου είναι παγκόσμια και πολύ λιγότερο ρυθμισμένη από εκείνη του φυσικού αερίου. Τόνισε ότι οι τιμές πετρελαίου, ντίζελ και φυσικού αερίου είναι υψηλές σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο.

