Της Χάρις Πισσουρίου

«Στη Συρία ήμουν ευτυχισμένη, εδώ όχι», είπε το κορίτσι και πέσαμε να το φάμε. Αν είναι δυνατόν να νοσταλγεί την πατρίδα της, τη στιγμή που βρίσκεται στην Κύπρο και έχει όλα τα καλά.

Της δώσαμε στέγη, τροφή, δουλειά στον πατέρα της και δύο μέτρα γη πατρογονική και τιμημένη. Αν είναι δυνατόν!

Εμείς της χαρίσαμε τη γη της επαγγελίας και αυτή αναπολεί το χωριό της έξω από τη Δαμασκό, τι ντροπή!

Της τα είπαμε, βέβαια, ένα χεράκι και από Facebook και από Twitter: «να πας πίσω στο χωριό σου», «δώστου χωρκάτη θάρρος να μπει με τις ποΐνες», και το αγαπημένο μου «δώστου πελλού αγγούρι να σου πει εν ζαβό». Και έτσι κάπως ηρεμήσαμε γιατί δεν είμαστε ρατσιστές μεν, αλλά όχι και να προτιμά τη χώρα που γεννήθηκε περισσότερο από την Κύπρο μας, το χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο.

Η Συρία τι κάμνει καλό καλέ;
Eκείνα τα φαλάφελ τα αράπικα;

Α! Η Συρία εν εκείνη με τα φθηνά νυφικά σωστά;
Θυμούμαι έπιασε ένα η Μάρω η ξαδέλφη, μούχτι, 250 λίρες πριν τις φασαρίες, ωραιότατο, όλο πέρλες.

Τέλος πάντων, η κοπέλα ξεπέρασε τα όρια, πλήγωσε την εθνική μας υπεροψία και αυτό σηκώνει bulling καραμπινάτο και μαζικό. Δεν είμαστε ρατσιστές αλλά… ως εδώ.

Παράλληλα..

Είναι ένα παιδί από την Κύπρο, αθλητής με μεγάλο ταλέντο. Η αθλητική υποδομή στην Κύπρο δεν μπορεί να τον στηρίξει και φεύγει για το εξωτερικό, σε μια χώρα όπου αντρώνεται αθλητικά.

Κάποια στιγμή έρχονται και οι πρώτες επιτυχίες. Μεγάλη η χαρά στην πατρίδα του. Είμαστε πολύ περήφανοι για το άξιο μας τέκνο. Περιμένουμε να ακούσαμε κάποιες δηλώσεις του… και, ναι, το λέει: «Πεθύμησα την πατρίδα μου, το χωριό της γιαγιάς μου και το φαγητό της μάμας μου», και ψηλώνουμε ακόμα δυο πόντους εθνικά.

Εννοείται ότι του λείπει η πατρίδα του, εννοείται ότι θα έκανε αναφορά, το περιμέναμε, θα ήταν παράλογο να μην την αναφέρει. Εννοείται ότι του λείπουν οι μυρωδιές, οι φίλοι, οι τόποι. Και, ω του θαύματος, η χώρα που τον φιλοξενεί δεν αλαλάζει, δεν παθαίνει υστερία, δεν εξοστρακίζει. Φαντάζομαι ξέρουν πόσο νόστιμα είναι τα κουπέπια της μάμας του γι’ αυτό, και ότι σαν την Κύπρο εν έσσιει.

Άμα την πατρίδα σου την λένε Κύπρο μπορεί να σου λείπει, άμα την λένε Συρία δεν γίνεται, είσαι αγνώμων. Κατανοητό; Τι, όχι;

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6