Δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Τρίτη το πρωί ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο για τις τρέχουσες προκλήσεις και το μέλλον της ΕΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως “οφείλουμε σήμερα στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα, τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί. Και αυτό έχει ξεχωριστό βάρος για δύο χώρες-μέλη της Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο”.
“Αναφέρομαι προφανώς στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, που διεκδικεί μάλιστα να προσεγγίσει την Ευρώπη. Απέναντι της ορθώνονται ήδη οι ξεκάθαρες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στους έωλους ισχυρισμούς της απαντά η πραγματικότητα, αλλά και το διεθνές δίκαιο”, πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως “στη δική της προκλητικότητα αντιτάσσουμε τη δική μας ετοιμότητα. Στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη πρόκληση του πολέμου στην Ουκρανία, ένα είναι σίγουρο: Δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων”.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε, ακόμη, πως “η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Είμαι σίγουρος ότι σε αυτό τον αγώνα θα σας έχουμε όλους συμπορευτές”, ανέφερε.
Είπε ακόμη πως “κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, κρατάμε ανοικτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια”, ανέφερε.
Στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε με τόλμη την ΕΕ των επόμενων δεκαετιών
Επεσήμανε πως η Ελλάδα γύρισε σελίδα, άλλαξε, καθώς την αλλάζουν καθημερινά οι ίδιοι οι Έλληνες που δεν πιστεύουν πλέον στα ψεύτικα συνθήματα αλλά μόνο στην αλήθεια της πράξης γιατί βλέπουν το αποτέλεσμα των τολμηρών τομών, τις οποίες υλοποιεί μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση.
Παράλληλα, ανέφερε, ενίσχυσε την ποιότητα της δημοκρατίας μας και απάλλαξε το πολιτικό μας σύστημα από την κηλίδα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως έτσι μπορεί να δηλώνει περήφανος ως Έλληνας που ο τόπος του ανέταξε την οικονομία και ένωσε την κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα πήρε ξανά τη θέση του ως ισότιμος και ενεργός εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα αναδείχθηκε φρουρός της Ευρώπης όταν το 2020 τα ανατολικά της σύνορα δέχθηκαν συνεχείς απόπειρες εισβολών δεκάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών από την Τουρκία.
Είπε πως το ζήτημα αυτό παραμένει δραματικά επίκαιρο, αλλά και διαρκές, σημειώνοντας πως τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα διέσωσε 6 χιλιάδες ναυαγούς, όλους προσερχόμενους από την Τουρκία.
“Υπερήφανος όμως δηλώνω και ως Ευρωπαίος γιατί στα χρόνια που πέρασαν με αιχμή την ελληνική δοκιμασία οι θεσμοί της Ευρώπης κινητοποιήθηκαν και πέτυχαν να βρουν νέες λύσεις σε νέα προβλήματα”, επεσήμανε.
Αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο που πέτυχε όπως είπε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, σημειώνοντας πως το 2021 η χώρα παρουσίασε πολύ ψηλό ρυθμό ανάπτυξης, διαρκή πτώση της ανεργίας, σημαντικότατη αύξηση των ξένων επενδύσεων.
Αποκλιμακώθηκε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, και η Ελλάδα αποπλήρωσε τις τελευταίες της υποχρεώσεις στο ΔΝΤ δυο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχαμε προγραμματίσει, ανόρθωσε το τραπεζικό της σύστημα, ανέφερε.
Είπε πως με τη βοήθεια της Ευρώπης η Ελλάδα οργάνωσε καλύτερα τη φύλαξη των ανατολικών της συνόρων. Ανέφερε ακόμη πως η χώρα υπέγραψε συμφωνίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, έκανε συμπράξεις με το Ισραήλ και ανέπτυξε στρατηγικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, ενώ τη θωράκιση της άμυνας της πλαισιώνουν πλέον ισχυρές συνθήκες αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία και αμυντικές συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε πως οι αποκαλούμενες ίσες αποστάσεις δεν οδηγούν παρά στο χαώδες κενό που δημιουργείται ανάμεσά τους και πως ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχει καταδικαστεί πολλές φορές στην ιστορία.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. Για αυτό και στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα που παραβίασε τη νομιμότητα και τα υφιστάμενα σύνορα».
“Στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα που παραβίασε τη νομιμότητα και τα υφιστάμενα σύνορα. Είμαστε με τη δημοκρατία και το δυτικό πολιτισμό γι’ αυτό και αρνούμαστε τον αυταρχικό δεοδεσποτισμό. Είμαστε με τη δικαιοσύνη γι’ αυτό και δεν εξισώνουμε το θύτη με το θύμα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Τόνισε ότι η μάχη της Ουκρανίας είναι μια καμπή στη διαδρομή της Ευρώπης και η Ευρώπη οφείλει σήμερα να τη βοηθήσει να αποτρέψει κάθε είδους τετελεσμένων, τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη πως η Ευρώπη καλείται σήμερα να υπερβεί νικηφόρα πολλαπλές προκλήσεις και να χαράξει την κοινή πολιτική απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, προωθώντας πιο γρήγορα την πράσινη μετάβαση και ταυτόχορνα να διαχειριστεί και την έκρηξη των τιμών ενέργειας.
Σημείωσε, εξάλλου, πως η Ελλάδα αποτελεί μια πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου, όχι μόνο για τις ανάγκες της ιδίας αλλά και των Βαλκανίων και αύριο της ανατολικής Ευρώπης, και προωθεί την ηλεκτρική της διασύνδεση με την Κύπρο και την Αίγυπτο, από την Κύπρο και με το Ισραήλ “ώστε ολόκληρη η ήπειρός μας σύντομα να εφοδιάζεται με καθαρό και φθηνό ρεύμα από την ήλιο της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής”.
Ανέφερε εξάλλου πως για τον ίδιο έξι είναι οι μεγάλες προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν τα επόμενα χρόνια: Ευρωπαϊκή άμυνα και κοινή πολιτική ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη και τις προκλήσεις του μεταναστευτικού, τραπεζική ενοποίηση και προστασία των καταθέσεων, ένα ευρωπαϊκό αποτελεσματικό σχέδιο ενέργειας, μια μόνιμα συντονισμένη δράση με βάση το RRF, εμβάθυνση της δημοκρατίας και αντιμετώπιση της δημαγωγίας και της μάστιγας των fake news και διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.
Κατά την προσφώνησή της στην έναρξη της συζήτησης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Roberta Metsola ανέφερε πως “καμία κοινωνία πριν τους Έλληνες δεν τόλμησε να πιστέψει πως η τάξη και η ελευθερία είναι συμβατές έννοιες. Η επιστροφή του πολέμου στην ήπειρό μας και της πολιτικής της ισχύος στην παγκόσμια σκηνή, μας υπενθυμίζουν τη σημασία της προάσπισης της δημοκρατίας, σε συνδυασμό με την τάξη που βασίζεται στους κανόνες για να διασφαλίσουμε την ελευθερία έναντι της απολυταρχίας”.
Είπε ακόμη πως “στη διάρκεια των 40 και πλέον ετών που είναι μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα, έχει προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιρροή και σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και χωρίς αμφιβολία ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας θα συνεχίσει να μεγαλώνει, καθώς ξετυλίγεται μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα”.
“Η Ελλάδα θα γίνει ενεργειακός κόμβος, συνδέοντας το ελληνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, θα εξυπηρετεί σύντομα τις εισαγωγές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες είναι χαμηλότερου κόστους, στην Ευρώπη και αυτό σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ελλάδα”, σημείωσε.
Είπε ακόμη πως “μια νέα εποχή βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας ξεκινά για την Ελλάδα και τον λαό της. Χαιρετίζουμε λοιπόν σήμερα το σημαντικό αυτό ορόσημο που πέτυχε η Ελλάδα και κάθε Έλληνας πολίτης”.
Εξάλλου, απαντώντας σε παρεμβάσεις Ευρωβουλευτών που ακολούθησαν, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως σήμερα η Ελλάδα δεν μοιάζει σε τίποτε με τη χώρα που παραλάβαμε όταν ο ελληνικός λαός μας τίμησε με την εμπιστοσύνη μας.
Για τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουνε πολύ σοβαρά υπόψη τους την πραγματικότητα που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σημείωσε πως η Τουρκία ανοικτά αμφισβητεί την κυριαρχία μιας άλλης χώρας που είναι μέλος της ΕΕ και πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να το λάβουν σοβαρά αυτό υπόψη στις αποφάσεις τους σχετικά με τις επιλογές τους για τις πωλήσεις όπλων.
Για το θέμα των επαναπροωθήσεων μεταναστών (pushbacks) είπε πως όταν κάποιος μιλά για pushbacks πρέπει να σκέφτεται και τις προωθήσεις των μεταναστών αυτών.
Ζητάμε από την Τουρκία να συνεργαστεί στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, σημειώνοντας πως αντί αυτού η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και το χρησιμοποίησε ως όπλο.
Πηγή: ΚΥΠΕ