Πισωγύρισμα σημειώθηκε σε ό,τι αφορά την θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, λόγω διαφωνιών της εργοδοτικής πλευράς και των συντεχνιών των εργαζομένων οι οποίες καταγράφηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο

Παρά το γεγονός ότι το θέμα όδευε προς κατάληξη μετά από μακρά συζήτηση πολλών μηνών στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα υπό την εποπτεία της εκλιπούσας Ζέτας Αιμιλιανίδου, ενστάσεις που ηγέρθηκαν κυρίως από την πλευρά της ΟΕΒ, οδηγούν την όλη προσπάθεια σε ένα νέο κύκλο διαλόγου.

Όπως πληροφορούμαστε αμφισβητήθηκε το πλαίσιο της συζήτησης. Πιο συγκεκριμένα υπήρξε εισήγηση για διαφοροποίηση της βάσης υπολογισμού του κατώτατου μισθού EU – SILK, με ένα μηχανισμό που επιφέρει πολύ χαμηλότερο ύψος μισθού για τους εργαζόμενους.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε ότι αναζητείται συναινετική λύση.

Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους τόνισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτός κατώτατος μισθός που να είναι χειρότερος σε σχέση με το τι ισχύει σήμερα.

Σήμερα τέθηκαν προτεραιότητες που παραπέμπουν σε εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της εργοδοτικής πλευράς ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας. Σημείωσε ότι το θετικό σημείο αναφοράς είναι επανάληψη της πρόθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, να ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη θέσπιση κατώτατου μισθού.

Η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό θα επαναρχίσει υπό την εποπτεία του Υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό κατά πόσο θα διατηρηθεί το πλαίσιο συζήτησης που είχε καθοριστεί από τη Ζέτα Αιμιλιανίδου.