«Εάν το πρόγραμμα F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν απευθυνόμενος στις ΗΠΑ ενώ είπε πως αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων  για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να εξαρτήσει το πρόγραμμα F-16 από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Πληροφορηθήκαμε ότι η Διοίκηση δεν έχει καμία τέτοια απαίτηση ή επιθυμία. Αν αυτό τεθεί ως προϋπόθεση στο Κογκρέσο, αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ», είπε.

«Εάν το πρόγραμμα F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους», πρόσθεσε ο κ. Καλίν.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε: «Δεν επιθυμούμε το τέλος του προγράμματος. Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν».

Πηγή: ΚΥΠΕ