Δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με ανεδαφικές προτάσεις, είπε την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχετικά με εισήγηση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει υλοποιήσιμες προτάσεις, μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, προσερχόμενος σε συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας για προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, σχετικά με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και αν υπάρχει τέτοιο σενάριο στο τραπέζι, είπε ότι ίσως μπορούσε να ερωτηθεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα αυτό, δεδομένου και ότι πρόκειται για ένα συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι είμαστε σε περίοδο προεκλογικής εκστρατείας και ότι ξέρει πολύ καλά ότι τέτοιες δηλώσεις «ακούγονται πολύ ωραία στα αυτιά του κόσμου. Πρέπει την ίδια στιγμή όμως, να σεβόμαστε και την κοινωνία που μας ακούει».

«Αυτές οι ανέξοδες δηλώσεις που ακούω τις τελευταίες μέρες, στο τέλος της ημέρας εκείνον που υποτιμούν είναι τον ίδιο τον κυπριακό λαό», είπε.

«Δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα  με τέτοιες ανεδαφικές προτάσεις», πρόσθεσε. Ανέφερε ότι ακούει πολλές εισηγήσεις, «λες και τόσα χρόνια δεν υπήρχαν Κυβερνήσεις επικεφαλής των οποίων ήταν ηγέτες κομμάτων ή πρώην ηγέτες κομμάτων και δεν έλαβαν αυτές τις αποφάσεις».

Σημείωσε ότι γνωρίζει πολύ καλά το κομματικό και πολιτικό σκηνικό, «αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να σεβαστούμε, πρώτα και πάνω από όλα, τον κυπριακό λαό».

«Γι’ αυτό είμαστε εδώ, και είναι για αυτό το λόγο που στο συγκεκριμένο θέμα της ακρίβειας, που είναι γεγονός, δεν το υποτιμώ σε καμιά απολύτως περίπτωση, λάβαμε συγκεκριμένα μέτρα», είπε και σημείωσε ότι πρόκειται συγκεκριμένα για δύο πακέτα μέτρων και πολλές κοινωνικές παροχές.

Ανέφερε πως είναι μόνο μέσα από μία ολιστική προσέγγιση, επιδοματική πολιτική, αύξηση των μισθών και ολιστική αντιμετώπιση του θέματος της ενέργειας, «που απ’ εκεί ξεκινούν τα προβλήματα», όπως είπε που θα αντιμετωπιστεί αυτό.

Επανέλαβε ότι δίνει χέρι συνεργασίας σε όλους. «Όποιοι έχουν προτάσεις, εισηγήσεις, υλοποιήσιμες, είμαι έτοιμος να τις συζητήσω, πάντα μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Τούτη η χώρα, είπε τέλος, υπέφερε από λαϊκίστικες προσεγγίσεις και πολιτικές, σημειώνοντας ότι δεν θα ήθελε καν να σκεφτεί, αυτό που έγινε το 2012 να επαναληφθεί ποτέ.

Πηγή: ΚΥΠΕ