Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας στην Τουρκία, έπειτα από τη νέα παράνομη Navtex που αυτή εξέδωσε, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν ανέχεται παραβατικές αξιώσεις, ούτε απειλές πολέμου και δεν συμπλέει με μονομερείς διεκδικήσεις.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας εξεφρασε λύπη γιατί η Τουρκία εκτρέπεται σε ένα «νεοθωμανισμό» και διαμήνυσε ότι η Ελλάδα απορρίπτει τον εριστικό επαρχιωτισμό της και πως θα προασπίσει με κάθε τρόπο την κυριαρχία της.

Πρόσθεσε δε πως η Ελλάδα μεγαλώνει την κυριαρχία της με την επέκταση των χωρικών υδάτων, με τις οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, με έντιμες συμφωνίες που κάνει με όλους του γείτονές της πλην της Τουρκίας που αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Δένδιας, σε υψηλούς τόνους σημείωσε, ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει στα  προνόμια της γεωπολιτική της θέσης, στις δυνατότητες των Ενόπλων της Δυνάμεων και στον πατριωτισμό των Ελλήνων που ενσυνείδητα αντιστρατεύεται την υπερφίαλη αλαζονεία» κατά την έκφραση του.