Εν αναμονή της νέας λίστας κυρώσεων από τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές, τελεί το Υπουργείο Οικονομικών, με τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ, Γιώργο Παντελή, να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «δεν θα υπάρχουν οι εκπλήξεις που υπήρχαν την προηγούμενη φορά».

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παντελή είπε πως οι κυπριακές αρχές έλαβαν ενημέρωση για την αναμενόμενη δημοσιοποίηση των νέων κυρώσεων, προσθέτοντας ότι θα εφαρμοστεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε στην προηγούμενη περίπτωση, δηλαδή της εξέτασής τους και της παραπομπής των στοιχείων στη Νομική Υπηρεσία για διερεύνηση για ενδεχόμενη παραβίαση των νόμων και των κανονισμών.

«Δόθηκαν κάποιες λίστες και αναμένουμε να γίνει μια ανάλυση των περιπτώσεων των ονομάτων φυσικών και νομικών προσώπων, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα έχουμε τις εκπλήξεις που είχαμε την προηγούμενη φορά», ανέφερε ο κ. Παντελή ερωτηθείς για το περιεχόμενο των νέων κυρώσεων, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Όπως είπε, εφόσον περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες θα πρέπει να γίνει διαδικασία, όπως έγινε με τις προηγούμενες περιπτώσεις, δηλαδή εξέταση και διαπίστωση κατά πόσον παραβίασαν τους κανονισμούς και τους νόμους και να προχωρήσει η διερεύνηση από τη Νομική Υπηρεσία.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Παντελή, το ΥΠΟΙΚ θα προσπαθήσει να περιορίσει τις επιπτώσεις στον τομέα των υπηρεσιών που παρατηρήθηκε από το πάγωμα των λογαριασμών και των συναλλαγών για περιπτώσεις εταιρειών των οποίων ο τελικός δικαιούχος δεν βρισκόταν στη λίστα των κυρώσεων.

«Αυτό απελευθερώνει τις εταιρείες για συνεχίσουν τη λειτουργία τους», είπε, υπενθυμίζοντας ότι χθες δόθηκαν οδηγίες στον Έφορο Εταιρειών να προχωρήσει με τις αντικαταστάσεις γραμματέων ή διευθυντών των εταιρειών που είχαν επηρεαστεί.

Υπενθυμίζεται πως η Έφορος Εταιρειών είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως μέχρι την Τετάρτη υπήρχαν γύρω στα 500 αιτήματα, ενώ πολλοί δικηγόροι και λογιστές που θα θέλουν να αναλάβουν τις εταιρείες αυτές και να τις απεγκλωβίσουν, αναμένουν την τελική απόφαση για τον χειρισμό αυτών των αιτήσεων, ώστε στη συνέχεια να υποβάλουν αιτήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, στην πρώτη περίπτωση είχε προκύψει «σοβαρό πρόβλημα στην οικονομική δραστηριότητα των εταιρειών αυτών».

«Με τη χθεσινή απόφαση απελευθερώνονται αυτές οι εταιρείες, είπε. Το ίδιο θα πράξουν και με οποιεσδήποτε επιπτώσεις προκύψουν λόγω συμπερίληψης στον κατάλογο κυρώσεων που θα ανακοινωθεί σήμερα, κατέληξε.