Την επίτευξη συμφωνίας για το δέκατο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών στις Βρυξέλλες.

Ο στόχος των 27 ήταν να υπάρξει κατάληξη για τις νέες κυρώσεις την Παρασκευή, οπότε και συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Όπως αρμοδίως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το δέκατο πακέτο αναμένεται να εγκριθεί μέσω της γραπτής διαδικασίας το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με ανάρτηση της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο Twitter, το πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

– αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης (στρατιωτικής και μη στρατιωτικής) και τεχνολογιών,

– στοχευμένα μέτρα κατά φυσικών και νομικών προσώπων που υποστηρίζουν τον πόλεμο, διασπείρουν προπαγάνδα ή παραδίδουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία,

– μέτρα κατά της ρωσικής παραπληροφόρησης.

Στην ανάρτηση τονίζεται πως τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν από κοινού «επιβάλει τις πιο ισχυρές και ευρείες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί για να βοηθήσουν την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο».

«Η ΕΕ στέκεται ενωμένη με την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, για όσο χρειαστεί», προστίθεται.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το τελευταίο ζήτημα που εκκρεμούσε ήταν οι αντιρρήσεις της Πολωνίας για συγκεκριμένες πρόνοιες όσον αφορά την απαγόρευση εισαγωγής συνθετικού καουτσούκ, καθώς η χώρα θεωρούσε πως χρειαζόταν να είναι πιο αυστηρές.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχαν προηγηθεί συζητήσεις και για το κατά πόσον θα συμπεριλαμβάνονταν στις κυρώσεις το εμπόριο διαμαντιών, ή οι κυρώσεις σε άτομα που εργάζονται στην ρωσική πυρηνική βιομηχανία.