Σε συλλήψεις δέκα προσώπων τα οποία εκτιμάται ότι εμπλέκονται σε διεθνές κύκλωμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και πλαστογραφίας, προχώρησαν οι Αρχές της Σιγκαπούρης, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο.
Οι συλλήψεις προέκυψαν μετά από ταυτόχρονες έρευνες που έγιναν την Τρίτη και χθες με μια ευρεία επιχείρηση και επιδρομές που έγιναν από την τοπική Αστυνομία σε όλη Σιγκαπούρη, για την υπόθεση.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για τη οποία χρειάστηκε η άμεση δράση 400 αστυνομικών που εξαπέλυσαν κυνηγητό σε κατοικίες από την εμπορική ζώνη Orchard Road μέχρι το θέρετρο νησί Sentosa.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι ερευνάται το “ξέπλυμα” ποσού 735 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά, ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ανάμεσα στους συλληφθέντες στην μικρή Ασιατική νησιωτική χώρα της Μαλαισιανής χερσονήσου βρίσκονται και δύο Κύπριοι, που φαίνεται ότι έχουν πολιτογραφηθεί.
Πρόκειται για τους Σου Χαϊγίν, 40 ετών, και Χουάγκ Ντεχάι, 34 ετών. Μάλιστα ο Χαϊγίν φαίνεται ότι στην προσπάθεια του να αποφύγει την σύλληψη πήδηξε από μπαλκόνι δεύτερου ορόφου του μπανγκαλόου στο οποίο διέμενε και βρέθηκε κρυμμένος σε μια αποχέτευση. Ο Κύπριος υπήκοος τραυματίστηκε από την πτώση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Από το σπίτι του, η αστυνομία κατάσχεσε μετρητά ύψους άνω των 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων τέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς με περισσότερα από 6,7 εκατομμύρια δολάρια και έγγραφα ιδιοκτησίας 13 ακινήτων και πέντε οχημάτων εκτιμώμενης αξίας άνω των 118 εκατομμυρίων δολαρίων.
Συνελήφθησαν, επίσης, υπήκοοι της Τουρκίας, της Καμποτίας, της Κίνας και του Βανουάτου ηλικιών 31 μέχρι 44 χρόνων.
Συνολικά, οι αρχές της Σιγκαπούρης εξέδωσαν εντολές απαγόρευσης διάθεσης 94 ακινήτων και 50 οχημάτων, συνολικής εκτιμώμενης αξίας άνω των 815 εκατομμυρίων δολαρίων. Άλλες κατασχέσεις περιλάμβαναν τραπεζικούς λογαριασμούς, μετρητά, πολυτελείς τσάντες, κοσμήματα, ρολόγια, ράβδους χρυσού, ηλεκτρονικές συσκευές και ορισμένα έγγραφα με πληροφορίες για εικονικά περιουσιακά στοιχεία.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης αναφέρει ότι «έχει έρθει σε επαφή με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία εντοπίστηκαν τα δυνητικά μολυσμένα κεφάλαια. Οι εποπτικές δεσμεύσεις με αυτά ιδρύματα, τα οποία δεν κατονομάζονται, συνεχίζονται».
Σε ανακοίνωσή της η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σημειώνει πως ο διεθνής στιγματισμός της χώρας μας, ως αποτέλεσμα της κατάχρησης της πρακτικής των «Χρυσών διαβατηρίων» θα πρέπει να τύχει άμεσης διαχείρισης από τον αρμόδιο Υπουργό, προκειμένου να προχωρήσει η ανάκληση των διαβατηρίων, σημειώνοντας ότι θα ζητήσει σχετική ενημέρωση.