Με στόχο την ενημέρωση των τουριστών και άλλων επισκεπτών της Λεμεσού, αλλά και την ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού συνεργάστηκε με ντόπιους καλλιτέχνες για τη δημιουργία και τοποθέτηση δέκα γλυπτών χελωνών Καρέτα – Καρέτα σε ισάριθμα σημεία αναφοράς της πόλης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΑΝΑΛΙ 6 ο Πρόεδρος της ΕΤΑΛ, Τώνης Αντωνίου ανέφερε ότι τα δέκα γλυπτά, μήκους ενός μέτρου, φέρουν στη βάση τους έναν ηλεκτρονικό κωδικό (QR code), τον οποίον ο επισκέπτης μπορεί να σαρώσει με το κινητό του και να ενημερωθεί για το σημείο όπου βρίσκεται, αλλά και εάν το επιθυμεί, να καθοδηγηθεί προς στο σημείο όπου βρίσκεται το επόμενο γλυπτό, καλύπτοντας έτσι μια κυκλική διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού.

Όπως εξήγησε ο κύριος Αντωνίου πρόκειται για ένα υποστηρικτικό έργο το οποίο θα βοηθήσει, όχι μόνο τους τουρίστες που έρχονται στη Λεμεσό και τους επισκέπτες από άλλες πόλεις, αλλά κυρίως τους τουρίστες από κρουαζιερόπλοια, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί θεαματικά.

Η συγκεκριμένη δράση, η οποία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Λεμεσού, συνδυάζει την τεχνολογία, την παιχνιδοποίηση, την καλλιτεχνική δημιουργία και την ευαισθητοποίηση όσον αφορά στην προστασία της χελώνας.

Τα δέκα γλυπτά έχουν τοποθετηθεί στο μεσαιωνικό κάστρο, στο παλιό λιμάνι, στην επίχωση, στην πλατεία πανεπιστημίου, στην πλατεία διοικητηρίου, στην πλατεία Ηρώων, στο αρχαιολογικό μουσείο, στο δημόσιο κήπο, τη δημοτική βιβλιοθήκη και στην περιοχή εναερίου.