Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Κύπρο και η Κυπριακή Δημοκρατία οργάνωσαν την εθελούσια επιστροφή 84 μεταναστών στις χώρες τους. Σε δελτίο Τύπου που στάληκε στα ΜΜΕ σήμερα, αναφέρεται ότι οργανώθηκε η επιστροφή 21 Ινδών και 63 Νεπαλέζων υπηκόων την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για άντρες και γυναίκες, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, οι οποίοι δεν ήταν πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τα δίδακτρά τους εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.
«Οι επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας, όσο και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που προκάλεσε, ανάγκασαν πολλούς μετανάστες να απευθυνθούν στον ΔΟΜ για να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους διαβίωση, αλλά και προκειμένου να λάβουν στήριξη σχετικά με την εθελούσια επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους», δήλωσε η Επικεφαλής του ΔΟΜ Κύπρου, Νατάσα Ξενοφώντος Κουδουνά.

Εξήγησε ότι σε συνέχεια της εγγραφής των μεταναστών στο πρόγραμμα εθελουσίων επιστροφών του ΔΟΜ και χάρη στη συνεργασία με τις κυβερνητικές αρχές της Κύπρου, της Ινδίας και του Νεπάλ, όλες οι πλευρές συνέβαλαν στην εθελούσια επιστροφή των μεταναστών στις πατρίδες τους.
Πριν από την αναχώρησή τους όλοι οι επιβαίνοντες υποβλήθηκαν σε εργαστηριακό έλεγχο για τον COVID-19 . Την ημέρα της πτήσης, τα μέλη του προσωπικού του ΔΟΜ βοήθησαν με όλες τις διαδικασίες του αεροδρομίου και προσέφεραν εφάπαξ οικονομικό βοήθημα σε όλους τους συμμετέχοντες στο ταξίδι της επιστροφής για την κάλυψη των πρώτων τους εξόδων κατά την άφιξή τους και των βασικών τους αναγκών στην πορεία προς τον τελικό προορισμό τους.
Οι Κυβερνήσεις των χωρών υποδοχής είναι έτοιμες να τους υποδεχθούν και να εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας έναντι του COVID-19, όπως αυτά αποφασίστηκαν από τις αρμόδιες αρχές κάθε χώρας.
«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη στήριξη που μπορέσαμε να προσφέρουμε σε Νεπαλέζους μετανάστες τη στιγμή που τη χρειάζονταν. Μία ομάδα του ΔΟΜ Νεπάλ ήταν παρούσα στο αεροδρόμιο προκειμένου να τους βοηθήσει με τις διαδικασίες επαναπατρισμού, σε συντονισμό με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσης COVID-19 της χώρας και άλλες αρμόδιες αρχές», δήλωσε η Επικεφαλής του ΔΟΜ Νεπάλ Lorena Lando.
Ανέφερε πως ο ΔΟΜ Νεπάλ έχει προσφέρει επανειλημμένα βοήθεια σε ευάλωτους Νεπαλέζους μετανάστες σχετικά με την επιστροφή και την επανένταξή τους από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του οργανισμού στη χώρα το 2007.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης, όλοι οι επιβάτες ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες και γάντια. Κατά την άφιξή τους σε Νέο Δελχί και Κατμαντού αντίστοιχα, τούς δόθηκε μονοσέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο με πληροφορίες για τα σχετικά με τον COVID-19 μέτρα,
τη βοήθεια επανένταξης και τους τρόπους επικοινωνίας με τα γραφεία του ΔΟΜ στις δύο χώρες.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2020, 36 μετανάστες έχουν επιστρέψει οικειοθελώς από την Κύπρο σε 8 χώρες καταγωγής μέσω εμπορικών πτήσεων με τη βοήθεια του ΔΟΜ, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων σε συνεργασία με τις αρμόδιες προξενικές αρχές.
Ο ΔΟΜ Κύπρου υλοποιεί το πρόγραμμα Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και Επανένταξης από το 2016, έχοντας βοηθήσει πάνω από 600 μετανάστες να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και από την Κυπριακή Δημοκρατία.