Ως το πρώτο δημόσιο κτίριο με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση στην Κύπρο προσβλέπει να γίνει το νέο κτίριο εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, το οποίο θα αρχίσει να κατασκευάζεται μέσα στο 2021 και το οποίο απέσπασε το βραβείο  «GOLD» στην κατηγορία «Δομημένο Περιβάλλον / Πράσινα’ Κτήρια», στα Cyprus Responsible Business Awards 2020.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, πρόκειται για ένα κτίριο φιλικό προς το περιβάλλον, έχοντας ελάχιστες ανάγκες σε μηχανική θέρμανση και ψύξη και τεχνητό φωτισμό, με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, η οποία θα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από φωτοβολταϊκά.
 
Το τριώροφο κτίριο, προστίθεται, σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με κεντρικό σημείο του σχεδιασμού – χωρικά και βιοκλιματικά – να αποτελεί το αίθριο, το οποίο καθορίζει την τυπολογία του χώρου και διαμορφώνει το μικροκλίμα στο εσωτερικό.
 
Επιπλέον, η δημιουργία φυτεμένου τοίχου αποτελεί σημαντικό στοιχείο μεταβολής του μικροκλίματος, καθώς η βλάστηση θα βελτιώνει την ποιότητα του αέρα, μειώνοντας τη θερμοκρασία και την υγρασία.
 
Το βραβείο παρέλαβαν ο Συντονιστής του Γραφείου Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΤΕΠΑΚ Ανδρέας Διονυσίου και η Αρχιτέκτονας του Πανεπιστημίου, Γιόλα Θεμιστοκλέους.
 
Κατά την παραλαβή του βραβείου, ο Συντονιστής του Γραφείου Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΤΕΠΑΚ, Ανδρέας Διονυσίου ανέφερε πως «το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενσωματώνει με υπευθυνότητα περιβαλλοντικούς προβληματισμούς σε όλες του τις δραστηριότητες, παραμένοντας πιστό στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών».
 
Σημείωσε, επίσης, πως η συγκεκριμένη διάκριση του ΤΕΠΑΚ «αποτελεί άλλη μια αναγνώριση της προσπάθειας καθιέρωσής του ως ένα υπεύθυνο Πανεπιστήμιο που επενδύει στον άνθρωπο, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τη βιώσιμη ανάπτυξη και συνεισφέρει ουσιαστικά στην ευρύτερη κοινωνία και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».
 
Από την πλευρά της, η αρχιτέκτονας του έργου ανέφερε πως «το νέο κτίριο εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών σχεδιάστηκε και μελετήθηκε με στόχο να καταστεί το πρώτο δημόσιο κτήριο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Κύπρο».
 
Θα αποτελεί, συνέχισε, μέρος του κτιριακού συγκροτήματος Τεχνών που βρίσκεται στο κέντρο της Λεμεσού, δίπλα από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και απέναντι από το Δημαρχείο της πόλης.