Με το νέο χρόνο θα δρομολογηθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων και εάν δεν προκύψουν προσφυγές ή καθυστερήσεις, η έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης του πρώην σκυβαλλότοπου στον Κοτσιάτη.

Το θέμα ανέδειξε ακροατής ο οποίος κατήγγειλε στο Κανάλι 6 και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Μικρόφωνο στον Πολίτη» ότι παρατηρείται έντονη δυσοσμία από καύση σκουπιδιών στον Κοτσιάτη, ενώ συνεχίζεται όπως πληροφορούμαστε η κατά καιρούς ρίψη σκουπιδιών από ασυνείδητους στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι έκλεισε η χωματερή.

Όπως πληροφορείται το Κανάλι 6, για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη υπό τον Διευθυντή του Τμήματος Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Χαράλαμπο Χατζηπάκκο.

Κατά την σύσκεψη αποφασίστηκε ότι για την αποκατάσταση του χώρου όπου βρίσκεται ο ΧΑΔΑ Κοτσιάτη, θα προκηρυχθούν προφορές στις αρχές του 2021. Το έργο που υπολογίζεται ότι θα αρχίσει τον Αύγουστο της νέα χρονιάς έχει ορίζοντα υλοποίησης άλλων δύο χρόνων.

Το Τμήμα Υδάτων, αναμένει εντός Σεπτεμβρίου την έγκριση των σχετικών εγγράφων από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών.

Με βάση τους σχεδιασμούς προτείνεται να κατασκευαστεί στον χώρο ενεργητικό σύστημα άντλησης και επεξεργασίας βιοαερίου. Το συλλεγόμενο βιοαέριο είτε θα οδηγείται προς καύση ή θα χρησιμοποιείται για ενεργειακή αξιοποίηση σε ηλεκτρογεννήτρια, εφόσον παράγεται ικανοποιητική ποσότητα. Προτείνεται επίσης να γίνει αραιή φύτευση επί του αποκατεστημένου χώρου και περιμετρική δενδροφύτευση.

Συνεργείο για εστίες φωτιάς 

Για το θέμα των δυσάρεστων οσμών από τον Κοτσιάτη απευθυνθήκαμε στον κοινοτάρχη Πέρα Χωρίου και μέλος του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης η Αξιοποίησης οικιακών αποβλήτων Επαρχίας Λευκωσίας, Ιωάννη Γεωργίου.

Όπως μας ανέφερε το πρόβλημα με τις οσμές στην περιοχή Ιδαλίου και Πέρα Χωριού οφείλεται σε αναφλέξεις και αναθυμιάσεις παλαιών σκουπιδιών εντός του Κοτσιάτη ο οποίος λειτουργούσε για πάνω από 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου μετά από απόφαση του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης συνεργείο ανέλαβε να βρίσκεται στον χώρο καθημερινά και να τοποθετεί χώμα με εκσκαφέα εκεί και όπου παρατηρούνται εστίες φωτιάς.

Δημήτρης Στρατής