Μετά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται ότι θα προκύψει μια ευρύτερη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δήλωσε στην εκπομπή του Σταθμού μας “Ελεύθερα κι Ωραία” ο πολιτικός αναλυτής Λάρκος Λάρκου.

Ο κ. Λάρκου επισήμανε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έπαιξε τα χαρτιά του και κέρδισε, εκτιμώντας παράλληλα πως η Τουρκία θα επιδιώξει να εξεύρει συμφωνίες που σχετίζονται με την τελωνειακή ένωση και την διακίνηση Τούρκων υπηκόων χωρίς βίζα. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία όπως είπε ο κ. Λάρκου, θα πρέπει να είναι έτοιμη να πείσει για τις προθέσεις της για την επίλυση του Κυπριακού, ξεκαθαρίζοντας την αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες ως βάση για την διαπραγμάτευση. 

Από την πλευρά του ο Ά Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Κυριάκος Τσιμίλης έκανε λόγο για αντίφαση στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και ένα παζάρι που παίχτηκε με την αποδοχή από πλευράς της της Τουρκίας της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Ο κ. Τσιμίλης εκτίμησε ακόμα ότι η Τουρκία θα συναντήσει εμπόδια στην Ευρωπαϊκή της πορεία, λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό όπως η φυλάκιση Κούρδων και η μη υπογραφή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολη για τα δικαιώματα των γυναικών. 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ