-«Η μόνη λύση στην Κύπρο είναι η αποδοχή της ύπαρξης δύο κυρίαρχων και ισότιμων ανεξάρτητων κρατών», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «κάνει κάθε είδους προσπάθειες αύξησης της έντασης, με συνεχείς προκλητικές ενέργειες και επιθετική ρητορική, με διεκδικήσεις και απαιτήσεις που ξεπερνούν τη λογική και το νόμο, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε ολόκληρο κόσμο».
Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ισχυρίστηκε ότι ενώ η Τουρκία σέβεται τα σύνορα, τα δικαιώματα και τους νόμους όλων των γειτόνων της, η Ελλάδα «κάνει κάθε είδους προσπάθειες αύξησης της έντασης, με συνεχείς προκλητικές ενέργειες και επιθετική ρητορική, με διεκδικήσεις και απαιτήσεις που ξεπερνούν τη λογική, τη λογική και το νόμο, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε ολόκληρο κόσμο».
Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία για επεκτατισμό έχοντας εφεύρει μια έννοια που ονομάζεται ‘Νεο-Οθωμανισμός’, παρά το γεγονός ότι η ίδια έχει επεκταθεί 3 φορές σε 7 στάδια επιδιώκοντας τη ‘Μεγάλη Ιδέα’ ήδη από την πρώτη ημέρα ίδρυσής της, και έχει έρθει ακριβώς «κάτω από τη μύτη της Τουρκίας».
«Αγνοώντας την τουρκική ύπαρξη (στη Θράκη), (η Ελλάδα) προσπαθεί να εκφοβίσει τους Τούρκους με πολιτικές αφομοίωσης, καταπίεση, σχεδόν συνειδητή γενοκτονία ταυτότητας. Επίσης συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις και παρέχει κάθε είδους βοήθεια και υποστήριξη στους τρομοκράτες, ειδικά στο στρατόπεδο του Λαυρίου, ενώ σπρώχνει προς τα σύνορα της Τουρκίας με εξαιρετικά σκληρές και απάνθρωπες πρακτικές τους μετανάστες και επιμένει να αρνείται ξεδιάντροπα αυτά τα γεγονότα, τα οποία όλος ο κόσμος γνωρίζει» ισχυρίστηκε. Είπε ότι «ακόμα και το ΕΔΑΔ, που μέχρι τώρα έχει δείξει κάθε είδους ανοχή απέναντι σε αυτή τη σκληρότητα της Ελλάδας, δεν άντεξε άλλο τις βαρβαρότητες που διαπράχθηκαν και τελικά έκρινε την Ελλάδα ένοχη».
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύει προβλήματα μέσω διαλόγου. «Θα ήταν προς το συμφέρον τόσο της ίδιας όσο και ολόκληρης της περιοχής και του ΝΑΤΟ η Ελλάδα να δει την Τουρκία ως ισχυρό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύμμαχο, όχι ως απειλή.