Ομαλά διεξάγονται από το πρωί οι διελεύσεις στα οδοφράγματα μετά την επαναλειτουργία τους, μετά από 15 μήνες.

Από το πρωί περνούν αρκετοί πολίτες και από τις δύο πλευρές,  προκειμένου να διευθετήσουν δουλειές και να επισκεφθούν φίλους.

Στο κατεχόμενο μέρος της Λευκωσίας οι καφετέριες είναι γεμάτες, ενώ οι καταστηματάρχες κερνούσαν λουκουμάδες τους περαστικούς.

Μάλιστα, το πρωί επισκέφτηκε το οδόφραγμα της Λήδρας ο “ηγέτης” των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, προκειμένου να επιθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διελεύσεις, υπό τη συνοδεία “αστυνομικών” των κατεχομένων.

Ο κύριος Τατάρ συνομίλησε με πολίτες ώστε να διαπιστώσει αν όλα κυλούν ομαλά με τους ελέγχους και τις διελεύσεις.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στα σημεία διέλευσης μέχρι τις 11.00 το πρωί στη Λευκωσία, καταγράφηκαν οι ακόλουθες διελεύσεις.

Οδόφραγμα Αγ. Δομετίου:

Από κατεχόμενα προς ελεύθερες περιοχές: 123 Ε/Κ και Ευρωπαίοι και 751 Τ/Κ.

Από ελεύθερες προς κατεχόμενες: 200 Ε/κ και 118 Τ/κ.

Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας:

Από κατεχόμενες προς ελεύθερες περιοχές: 12 Ευρωπαίοι και 103 Τ/κ.

 Από ελεύθερες περιοχές προς κατεχόμενες: 2 Ε/κ και 6 Ευρωπαίοι, 9 Τ/Κ

Οδόφραγμα οδού Λήδρας:

Από κατεχόμενες προς ελεύθερες περιοχές : 40 Ε/κ και Ευρωπαίοι , 36 τ/κ και

Από ελεύθερες προς κατεχόμενες περιοχές : 76 ε/κ και Ευρωπαίοι

Η σημερινή μέρα αποτελεί ημέρα ικανοποίησης για  τους κατοίκους της ακριτικής περιοχής του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, λόγω της επαναλειτουργίας, από τις 5 το πρωί,  του Οδοφράγματος του Λιμνίτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, Νίκο Κλεάνθους.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κύριος Κλεάνθους είπε ότι από το πρωί η διέλευση γίνεται κανονικά χωρίς ουσιαστικά προβλήματα ενώ, όπως παρατήρησε, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, η επισκεψιμότητα στην περιοχή θα αυξηθεί σημαντικά.

Ερωτηθείς ποιοι είναι οι πρώτοι που διήλθαν από το οδόφραγμα του Λιμνίτη σήμερα το πρωί, ο κοινοτάρχης απάντησε πως είναι οι εργαζόμενοι που μεταβαίνουν για τις δουλειές τους στη Λευκωσία.

Όσο για τους Τουρκοκυπρίους που διέρχονται από το οδόφραγμα, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε πως πρόκειται για Τουρκοκύπριους οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφτούν την περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Πάφου, καθώς και τουρκοκυπριακά χωριά όπου διαμένουν φίλοι και συγγενείς τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διάνοιξης των Οδοφραγμάτων Πύργου, Λιμνίτη, Κοκκίνων, Ανδρέας Καρός, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε πως οι κάτοικοι είναι πολύ ικανοποιημένοι με την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης, αφού τα οδοφράγματα επιστρέφουν στα κανονικά επίπεδα μετά την υπολειτουργία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Καρός χαρακτήρισε σημαντικό το άνοιγμα των οδοφραγμάτων μετά από τη μεγάλη ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλος ο κόσμος, είπε χαρακτηριστικά, περίμενε με αγωνία να περάσει, αφού οι κάτοικοι της ακριτικής περιοχής Τηλλυρίας ήταν αποκομμένοι για αρκετούς μήνες.