Από σήμερα αρχίζει η διαδικασία χορήγησης ενισχυτικής δόσης σε άτομα ηλικίας 50 χρόνων και άνω, σε άτομα που εμβολιάστηκαν με Johnson&Johnson και σε άτομα με διαβήτη, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου.

Διευκρίνισε ότι για τα άτομα ηλικίας 50 χρόνων και άνω η ενισχυτική δόση χορηγείται με την συμπλήρωση έξι μηνών από τον αρχικό εμβολιασμό.

Για την ενισχυτική δόση χορηγείται εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, δηλαδή τα Pfizer και Moderna.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε, σημείωσε, ότι τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer στον αρχικό εμβολιασμό θα έχουν το ίδιο εμβόλιο στην ενισχυτική δόση αντίστοιχα ισχύει και για το εμβόλιο της Moderna που θα λάβουν το ίδιο εμβόλιο.

Για άτομα που εμβολιάστηκαν με AstraZeneca ή Moderna θα έχουν την επιλογή μεταξύ τεχνολογίας mRNA, δηλαδή τα Pfizer και Moderna.

Είναι πολύ σημαντικό να πούμε, συνέχισε ο κ. Αθανασίου, ότι οι δικαιούχοι μπορούν να εμβολιαστούν στα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης που λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες. Το σημαντικό είναι ότι δεν χρειάζεται η όποια διευθέτηση ραντεβού και μπορούν να προσέρχονται από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη από τις 8 το πρωί μέχρι τις μια το μεσημέρι. Την Παρασκευή μπορούν να σπεύσουν και τα άτομα που δεν είναι δικαιούχοι στο ΓεΣΥ.

Φυσικά, εξήγησε, όσοι επιθυμούν μπορούν να διευθετήσουν ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού που είναι διαθέσιμα έτσι ώστε να πάνε στα Κέντρα Εμβολιασμού.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε τέλος, ότι για την έναρξη ενισχυτικής δόσης σε άτομα με παχυσαρκία, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες.