Γεωτρύπανο για να διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ αναζητεί η Chevron, καθώς η αμερικανική εταιρεία ενέργειας, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters, επιδιώκει να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στην περιοχή και την Ευρώπη.
Η Chevron, η οποία δραστηριοποιείται στις τρεις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, δημοσίευσε χθες διαγωνισμό μίσθωσης, αναζητώντας ένα γεωτρύπανο για το 2024, με δυνατότητα παράτασης για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Εκπρόσωπος της Chevron, αν και αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τον διαγωνισμό, δήλωσε ότι η εταιρεία «παραμένει δεσμευμένη να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου και τους εταίρους μας στην περιοχή για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της Ανατολικής Μεσογείου».
«Η Ανατολική Μεσόγειος διαθέτει άφθονους ενεργειακούς πόρους και το δυναμικό να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», ανέφερε περαιτέρω.
Όπως σημειώνεται, η Chevron θέλει να επιταχύνει την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στα νοτιοανατολικά της Κύπρου – εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (tcf) φυσικού αερίου.