Όλοι οι παρευρισκόμενοι σε σημερινή συνεδρία στη Βουλή, σοκαριστήκαμε όταν συζητούσαμε για την πρόσφατη μεγάλη φωτιά στην Πάφο, δήλωσε στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποκάλυψε ότι τα τελευταία δύο χρόνια στην Λευκωσία είχαμε 45 φωτιές σε σκυβαλότοπους. Επιπρόσθετα, σημείωσε ο βουλευτής, εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας ενημέρωσε ότι υπάρχουν 120 παράνομοι σκυβαλότοποι σε όλη την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τα πτητικά μέσα ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι το Τμήμα Δασών μετά από προειδοποίηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είχε στην διάθεση του δύο χρόνια να προετοιμαστεί, ωστόσο οι αρμόδιοι δεν έκαναν τίποτε, αφήνοντας την Κύπρο ανοχύρωτη.

Από την πλευρά του ο πρώην Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, ανέφερε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε να εισαχθούν Ευρωπαϊκές προδιαγραφές στην διαδικασία των προσφορών, προκειμένου να επιδείξουν περισσότερες εταιρείες ενδιαφέρον κάτι που δεν έγινε από τους αρμόδιους.

Αυτός, όπως είπε, είναι ο βασικός λόγος που φτάσαμε στα μέσα του Ιούνη για να έχουμε πυροσβεστικά μέσα. Ο κ. Τράγκολας ανέφερε ότι εδώ και χρόνια έχει εισηγηθεί την σύσταση του Φορέας πολιτικής προστασίας, ο οποίος θα συγκεντρώσει όλες οι αρμοδιότητες που έχουν σχέση με ανθρωπογενείς καταστροφές και πυρκαγιές.