Αν και οι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, το ποσοστό θετικότητας παρουσιάζει μια σταθεροποίηση και οι νοσηλείες μειώνονται.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ανοίγει πλέον ο δρόμος για συζήτηση κάποιων χαλαρώσεων.

Ο Υπουργός Υγείας, του οποίου τελειώνει αύριο η καραντίνα του αφού είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, θα συζητήσει νωρίς το πρωί με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή πιθανές χαλαρώσεις.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι εισηγήσεις που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της σύσκεψης Υπουργού Υγείας – Επιδημιολόγων αύριο το πρωί αφορούν:

-Πρόσβαση ατόμων χωρίς ιστορικό εμβολιασμού στους χώρους όπου μέχρι σήμερα τους απαγορευόταν (εστίαση, γήπεδα, θέατρα κλπ) με την προσκόμιση αρνητικού τεστ η ισχύς του οποίου θα αποφασιστεί

-Αύξηση του αριθμού συναθροιζόμενων ατόμων σε οικίες από 10 που είναι σήμερα σε 15

-Αύξηση αριθμού ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση από 8 που είναι σήμερα στα 12 άτομα

-Αύξηση αριθμού ατόμων σε γάμους-βαπτίσεις και ενδεχομένως στα γήπεδα

-Μείωση ποσοστού τηλεργασίας από το 50% που είναι σήμερα στο 25%

Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί και η επέκταση του test to stay στη δημόσια υπηρεσία.

Μετά την συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τους  επιδημιολόγους, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Στο μεταξύ, μιλώντας στην τηλεόραση του Άλφα το πρωί ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης και ερωτηθείς για την Τσικνοπέμπτη και τα καρναβάλια, είπε ότι είναι θολό να υπάρξει ο Καρνάβαλος όπως πριν αλλά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε πάρτι αν τελικά αυξηθούν οι αριθμοί των συναθροίσεων και επιτραπεί ο χορός.

Πρόσθεσε ότι είναι καιρός να ξανασκεφτούμε αν είναι αναγκαία η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Για πιο μεγάλες χαλαρώσεις, ο κύριος Καραγιάννης είπε ότι θα αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των χωρών στις οποίες έχουν αρθεί τα μέτρα, ώστε να προχωρήσουμε με ασφάλεια.