– Αμοιβαία βούληση για συνέχιση του διαλόγου

Για «καρποφόρα συνάντηση» έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχαν στην Άγκυρα.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διαπιστώνοντας αμοιβαία βούληση για τη συνέχισή του. Εξέφρασε δε την εκτίμηση πως τα προβλήματα μπορούν να επιλύονται με εποικοδομητικό διάλογο. Όπως ανέφερε στη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη έγινε αξιολόγηση των διμερών σχέσεων και τέθηκε ο οδικός χάρτης για τους επόμενους μήνες, εν όψει και του ραντεβού που θα έχουν οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.
«Έχουμε διαφορές στο Αιγαίο… συζητήσαμε τα θέματα αυτά» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενώ σε ό,τι αφορά την ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε την προσήλωση της Άγκυρας «στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμου».
Όπως είπε οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό. «Οι θέσεις μας είναι γνωστές» ανέφερε, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα βήματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν για την ανάπτυξη του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων.
Για το μεταναστευτικό ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας» και συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε να δούμε άλλες απώλειες ζωών».
Η ατζέντα των συνομιλιών – σύμφωνα με τον κ. Φιντάν – περιέλαβε και την ανάπτυξη της συνεργασίας στο πεδίο του τουρισμού. Συζητήθηκαν επιπλέον περιφερειακά θέματα όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα» κατέληξε ο Χακάν Φιντάν.

Γ. Γεραπετρίτης:  Αναγκαίο σημείο για το Κυπριακό είναι άμεση η επανέναρξη των συνομιλιών 

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η συμφωνία κινείται σε 3 άξονες: αυτού του πολιτικού διαλόγου, της ενίσχυσης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της θετικής ατζέντας των συνομιλιών. Ο  Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον οδικό χάρτη των επαφών που θα υπάρξει ανάμεσα στις δυο πλευρές το επόμενο διάστημα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε ακόμα ότι κρίσιμο και αναγκαίο σημείο για το Κυπριακό είναι άμεση η επανέναρξη των συνομιλιών