Την Παρασκευή το βράδυ διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024, πριν το χρονικό ορόσημο της Δευτέρας που είχε τεθεί.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2024. Η ΕΕ θα συνεχίσει να προσφέρει στους πολίτες, να αντιμετωπίζει τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις & να διατηρεί οικονομίες ανταγωνιστικές», ανέφερε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα, το νομοθετικό όρανο εξασφάλισε ακόμα €666,5 εκατ. σε χρηματοδοτήσεις για τις προτεραιότητες επιπρόσθετα από την αρχική πρόταση της Κομισιόν. 

Οι προκαταρκτικοί αριθμοί αφορούν €189,4 δισεκατ. για αναλήψεις υποχρεώσεων και €142,6 δισεκατ. για πληρωμές. 

Λεπτομερή στοιχεία θα δοθούν εν ευθέτω χρόνω, αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Ευρωβουλευτές αύξησαν την χρηματοδότηση για προγράμματα και πολιτικές που θεωρούνται κρίσιμα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και των παγκόσμιων προκλήσεων, για την υποστήριξη νέων ανθρώπων, περιλαβανομένων νέων αγροτών, για την συμβολή στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την ενίσχυση των προσπαθειών για την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

πηγή ΚΥΠΕ