«Με την εκ νέου αποστολή του ερευνητικού πλοίου Όρουτς Ρέις στις αρχές της εβδομάδας, η Τουρκία έβλαψε σοβαρά την ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, την οποία δημιουργήσαμε κι εμείς με κόπο, με τη διαμεσολάβησή μας», δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό και απέφυγε να προγραμματίσει ταξίδι στην Άγκυρα.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως και η ίδια η Τουρκία δεν έχει κανένα συμφέρον να συνεχίσει σε βάθος χρόνου όλες τις συγκρούσεις, τις οποίες επηρεάζει και θα έπρεπε και από στρατηγικής απόψεως να ενδιαφέρεται για την αποκλιμάκωση αυτών των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τον Χάικο Μαας, όταν συναντώνται στρατιωτικές μονάδες, υπάρχει ο κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης, ακόμη και αν οι πλευρές διαβεβαιώνουν περί του αντιθέτου.

Κατά τον ίδιο, η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική πρέπει να αποδείξει ότι δεν χρησιμοποιεί τα μέσα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, αλλά ότι αναπτύσσει διπλωματική ισχύ.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, απάντησε πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να καταβληθούν προσπάθειες έως τον Δεκέμβριο για να βρεθούν λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων.

Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, επειδή οι προσπάθειες για διαπραγματεύσεις θα έχουν τορπιλιστεί, θα χρειαστεί να σκεφτούμε άλλα μέσα» κατέληξε.