Νέες αναφορές στα διαβαθμισμένα αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα που φέρονται να διέρρευσαν από το Πεντάγωνο κάνουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, με έμφαση στην «παρακολούθηση» από τις ΗΠΑ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, λόγω αμφιβολιών για τη στάση του έναντι της Ρωσίας.

Το BBC δηλώνει ότι έχει επαληθεύσει τη γνησιότητα εγγράφων που έχουν αναρτηθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα Discord.

Ένα εξ αυτών επικεντρώνεται στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία πέρυσι τον Ιούλιο. Το έγγραφο αποκαλύπτει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον ότι ο κ. Γκουτέρες ήθελε τόσο πολύ να διατηρηθεί η ισχύς της συμφωνίας που ήταν πρόθυμος να εξυπηρετήσει ρωσικά συμφέροντα.

«Ο Γκουτέρες τόνισε τις προσπάθειές του να βελτιώσει την ικανότητα της Ρωσίας να προβαίνει σε εξαγωγές, ακόμα και αν αυτό αφορά ρωσικές οντότητες ή πρόσωπα υπό κυρώσεις», αναφέρεται ενδεικτικά.

Προστίθεται ότι οι ενέργειες του ΓΓ του ΟΗΕ «υπονόμευαν» τις ευρύτερες προσπάθειες να λογοδοτήσει η Μόσχα για τις πράξεις της στην Ουκρανία.

Σε άλλο έγγραφο περιγράφεται η συνομιλία του κ. Γκουτέρες με την αναπληρώτριά του Αμίνα Μοχάμεντ κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε απογοήτευση για ένα τηλεφώνημα από την Πρόεδρο της Κομισιόν κατά το οποίο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ταχθεί υπέρ της παραγωγής περισσότερων όπλων και πυρομαχικών από την Ευρώπη ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Daily Mail, εξάλλου, έχει εντοπίσει αναφορές στα έγγραφα περί υποστήριξης του Πεκίνου στον ηγέτη του βρετανικού Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ.

Τα έγγραφα αναφέρουν πως το Πεκίνο εκτιμά ότι η ανάδειξη του κ. Στάρμερ στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου θα ωφελούσε τις προσπάθειες για κινεζική κυριαρχία στον Ειρηνικό. Αυτό θα οφειλόταν στην απροθυμία του ηγέτη των Εργατικών να στείλει και να διατηρήσει βρετανικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ