Εγκρίθηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 από το Υπουργικό Συμβούλιο, η πρόταση της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου, για την παραχώρηση αυξημένου Πασχαλινού Επιδόματος κατά 30% σε σύγκριση με πέρσι, στους δικαιούχους του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υφυπουργείου,  το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε επίσης να μην εφαρμόσει το κριτήριο σε σχέση με το Πασχαλινό Επίδομα για το ύψος των καταθέσεων που περιορίζεται από τις 100,000 ευρώ στις 30,000 ευρώ, το οποίο εισήχθη στο Νέο Σχέδιο Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα την 01/01/2023, με στόχο να μην επηρεαστεί ο αριθμός των δικαιούχων προς τα κάτω.

Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν εφάρμοσε το συγκεκριμένο κριτήριο ούτε κατά την προηγούμενη χρονιά.

Η απόφαση αυτή, ακολουθεί μια σειρά άλλων αποφάσεων της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για τη στήριξη ομάδων πληθυσμού, μεταξύ άλλων και των Χαμηλοσυνταξιούχων, με παραχώρηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους €100 κάθε μήνα από τον Απρίλιο, μέχρι και τον Ιούνιο.

Υπό τα δεδομένα, το πασχαλινό επίδομα φέτος ανέρχεται στα €250 ανά συνταξιούχο και θα καταβληθεί σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις:

(α) €7.000 για μονήρες νοικοκυριό ή

(β) €12.000 για νοικοκυριό δύο ατόμων.

Σημειώνεται ότι το εισοδηματικό όριο αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, δηλαδή αυξάνεται κατά €2.100 για κάθε εξαρτώμενο κάτω των 14ων ετών και κατά €3.500 για κάθε εξαρτώμενο άνω των 14ων ετών.

Ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που επωφελούνται του πασχαλινού επιδόματος ανέρχεται στους 13.500, περίπου και η προβλεπόμενη δαπάνη στα €3,3 εκ.

Το Πασχαλινό επίδομα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέσω τραπεζικού εμβάσματος, στις 30 Απριλίου 2024.