Η άρνηση της Κίνας για περαιτέρω ελέγχους για την προέλευση του κορωνοϊού, η αύξηση των μολύνσεων από τη μετάλλαξη Δέλτα, η αύξηση των εμβολιασμών, η έγκριση από τον EMA της χορήγησης του εμβολίου της Moderna σε παιδιά ηλικιών 12-17 και οι διαδηλώσεις κατά των περιορισμών, εμβολιασμών είναι οι κύριες ειδήσεις σε σχέση με την πανδημία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε όλες τις χώρες να συνεργαστούν για να ερευνήσουν την προέλευση του κορωνοϊού που προκάλεσε τη νόσο COVID-19, μία ημέρα αφού η Κίνα απέρριψε τα σχέδια για περισσότερους ελέγχους σε εργαστήρια και αγορές στο έδαφός της. Χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, και ορισμένοι επιστήμονες έχουν ζητήσει περαιτέρω έρευνες, ιδιαίτερα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που διενεργούσε έρευνες σε νυχτερίδες. Διπλωμάτες είπαν ότι η Κίνα αμέσως έκανε γνωστή την αντίθεσή της στο σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον Τέντρος σε συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με κράτη-μέλη πριν από μία εβδομάδα. “Οι Κινέζοι το θεωρούν αυτό απόρριψη της κοινής έκθεσης”, δήλωσε ένας εξ αυτών.

Εξάλλου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας, για την καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία των κοινωνιών εν μέσω της πανδημίας Covid-19, η οποία διοργανώθηκε από τον ΠΟΥ Ευρώπης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και διεξήχθη στην Αθήνα στις 22-23 Ιουλίου. Υπουργοί Υγείας και εκπρόσωποι των κρατών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, καθώς και εμπειρογνώμονες στον τομέα της ψυχικής υγείας και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, υιοθέτησαν ομόφωνα τη Διακήρυξη της Συνόδου των Αθηνών,

Νέες μολύνσεις

Η μετάλλαξη Δέλτα του νέου κορωνοϊού είναι πλέον κατά μεγάλο βαθμό η επικρατούσα μετάλλαξη του ιού στην Ευρώπη, επιβεβαίωσαν το περιφερειακό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ζητώντας περισσότερα δωρεάν τεστ και επιπλέον μέτρα ελέγχου εξάπλωσης των κρουσμάτων της Covid-19.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1.919 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.754.511, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Σάββατο το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Οι θάνατοι ακόμη 28 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σε 91.520 νεκρούς ως εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ως “μη ρεαλιστικό” περιγράφει το Ινστιτούτο “Ρόμπερτ Κοχ” στη Γερμανία τον στόχο της επίτευξης ανοσίας της αγέλης έως το φθινόπωρο στη Γερμανία και προβλέπει σταθερή άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αργότερους ρυθμούς έως τον Οκτώβριο, με επιτάχυνση και κορύφωση τον Φεβρουάριο του 2022. Επιπλέον, αναμένει αύξηση των κρουσμάτων για ανεμβολίαστους στις ηλικίες 18-59 ετών και στα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Τουρκία σκαρφάλωσε το τελευταίο 24ωρο σε πάνω από 10.000 για πρώτη φορά μετά τα μέσα Μαΐου, φτάνοντας τα 11.094, ενώ 60 ακόμη άνθρωποι υπέκυψαν στην Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Στην Αυστρία, ο αριθμός των νέων μολύνσεων από κορωνοϊό αυξάνεται και πάλι λόγω της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης “Δέλτα”, η οποία, σύμφωνα με τον γνωστό ιολόγο Αντρέας Μπέργκταλερ, είναι υπεύθυνη για έως και το 95% των λοιμώξεων. “Μπορεί εδώ να υπάρξουν και περιφερειακές διακυμάνσεις οι οποίες στις αναλογίες εξαρτώνται επίσης από το δείγμα που ελήφθη, σε ποια περιοχή και σε ποια περίοδο, και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο εδώ, το εάν το δείγμα ελήφθη μια εβδομάδα νωρίτερα ή αργότερα”, τονίζει ο ίδιος σε σημερινές δηλώσεις του.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 1.324 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 108.732 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 548.340 νεκρούς επί συνόλου 19.632.443 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 328 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 16.421 κρούσματα του SARS-CoV-2, με άλλα λόγια ο υψηλότερος αριθμός μολύνσεων από τα τέλη Ιανουαρίου για τρίτη συναπτή ημέρα. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 237.954 νεκρούς επί συνόλου 2.726.160 μολύνσεων.

Εμβολιασμοί

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna ενάντια στην Covid-19 σε παιδιά ηλικιών 12-17 ετών, καθιστώντας αυτό το δεύτερο εμβόλιο που εγκρίνεται για χρήση σε εφήβους στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η χορήγηση του εμβολίου Spikevax (Moderna) σε παιδιά ηλικιών 12-17 ετών θα είναι η ίδια με εκείνη που γίνεται σε άτομα ηλικιών 18 ετών και άνω, με δύο δόσεις στους μυς του άνω βραχίονα, σε χρονική απόσταση τεσσάρων εβδομάδων.

Η Pfizer και ο γερμανικός της εταίρος BioNTech ανακοίνωσαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει αγοράσει 200 εκατ. πρόσθετες δόσεις του εμβολίου τους κατά της COVID-19 και ότι έχει την επιλογή να αγοράσει μια επικαιροποιημένη εκδοχή του εμβολίου που στοχεύει σε νέα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Θεαματική αύξηση παρουσιάζουν τα ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid 19, στην Ιταλία, μετά την έκκληση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. “Καλώ όλους τους Iταλούς να εμβολιαστούν άμεσα, για να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα πρόσωπα που αγαπούν”, είχε δηλώσει ο Ντράγκι.

Σχεδόν 35 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα, επισημαίνοντας ότι την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των εμβολιασθέντων ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια. Ο Ρώσος υπουργός Υγείας ανάφερε ότι οι ρυθμοί παραγωγής του εμβολίου Sputnik-V αυξάνονται και αυτό θα συμβάλει στο να εξασφαλιστούν οι προμήθειες του εμβολίου στις περιφέρειες της χώρας,

Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε νέο νομοσχέδιο κατά της Covid που προβλέπει την αμφιλεγόμενη διεύρυνση της χρήσης του υγειονομικού πιστοποιητικού στη Γαλλία και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις.

Διαδηλώσεις

Αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών έριξαν δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών που μπλόκαραν την είσοδο στο Κοινοβούλιο της Σλοβακίας και πέταξαν αυγά στο κτίριο ενώ οι βουλευτές συζητούσαν νομοσχέδιο για τους περιορισμούς της Covid-19, στο οποίο είναι αντίθετοι οι διαδηλωτές. Ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους φώναζαν συνθήματα όπως “Προδοσία” ενώ ένας κρατούσε ένα πλακάτ με το μήνυμα “Σταματήστε τον κορωνοφασισμό” αναφορικά με το νομοσχέδιο που προβλέπει για τους εμβολιασμένους ευκολότερη πρόσβαση σε δημόσιες εκδηλώσεις και χώρους σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί έναντι της COVID-19.