Αυξάνεται κατά χίλια ευρώ, από τις 2,5 χιλιάδες στις 3,5 χιλιάδες, η επιδότηση για την πρώτη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για αναθεώρηση του υφιστάμενου σχεδίου επιδότησης για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού πως η πρόταση περιλαμβάνει πρόνοια για αύξηση της επιδότησης της πρώτης θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης στις 3,5 χιλιάδες ευρώ αντί στις 2,5 χιλιάδες που ισχύει μέχρι σήμερα.

Πρόσθεσε πως η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης της υπογεννητικότητας στην Κύπρο, κάτι που “θεωρήθηκε αναγκαίο για να ενισχύσουμε την αύξηση του πληθυσμού μας”.

“Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος το ζητούμενο είναι το ποσοστό γονιμότητας να αυξηθεί από το 1,32% στο 2,2%”, είπε η κ. Κανάρη.

Ανέφερε πως “σημαντικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι επίσης ότι το 54% των γυναικών αποκτούν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών. Αυτό συμβάλλει στη μείωση της γονιμότητας για αυτό ερχόμαστε να ενισχύσουμε με αυτή την πρόταση το θέμα αυτό που αφορά την υπογονιμότητα των γυναικών που κατά κύριο λόγο έχουν το θέμα της απόκτησης παιδιών μετά τα 30 έτη”, είπε.

Σημείωσε πως “για το 2022 με το υφιστάμενο σχέδιο η δαπάνη αυτή ανήλθε στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Με την εφαρμογή του αναθεωρημένου σχεδίου επιδότησης για κάλυψη της πρώτης θεραπείας με ποσό 3,5 χιλιάδες ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός μας ως Υπουργείο Υγείας αναμένεται να ανέλθει στα 5,2 εκατομμύρια”, πρόσθεσε.

“Αυτή η πρόταση θεωρούμε ότι θα βοηθήσει πολλά ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο για την πολιτεία μας και θέλουμε να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια με αυτό το σχέδιο”, κατέληξε η Υπουργός Υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ