Πιο θετική γίνεται σταδιακά η στάση των πολιτών απέναντι στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, όπως δείχνει μία έρευνα της κοινής γνώμης σε 15 χώρες.

Οι ερευνητές θεωρούν ενθαρρυντικές τις τάσεις, αλλά προειδοποιούν ότι ακόμη υπάρχει αρκετός δισταγμός απέναντι στους εμβολιασμούς, κυρίως αναφορικά με την ασφάλειά τους, κάτι που μπορεί να έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση της εξόδου από την πανδημία.

Η έρευνα, από τη βρετανική εταιρεία ερευνών YouGov και το Imperial College του Λονδίνου, σύμφωνα με το «Nature», αφορούσε την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου και έγινε σε δείγμα περίπου 13.500 ανθρώπων σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία.

Ενώ τον Νοέμβριο μόνο το 40% των ερωτηθέντων είχαν δηλώσει ότι θα έκαναν το εμβόλιο κατά της Covid-19, το ποσοστό είχε αυξηθεί στο 54% στα μέσα Ιανουαρίου.

Από τις 15 χώρες, στις 11 αυξήθηκε μέσα σε αυτό το τρίμηνο το ποσοστό των πρόθυμων να εμβολιαστούν.

Την ίδια ώρα στην Κύπρο συνεχίζεται η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών

Χθες, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ανέφερε πως δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών και συνεπώς ο εμβολιαστικός σχεδιασμός στην Κύπρο πρέπει να επανακαθορισθεί.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Κολιού, χαρακτήρισε βιαστική την τοποθέτηση του ΠΙΣ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ανέφερε πως στη Μεγάλη Βρετανία έλαβαν το εμβόλιο εκατομμύρια άνθρωποι και τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι υπάρχουν καλά αποτελέσματα. 

“Έχουν μειωθεί κάθετα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, όσον αφορά αυτούς που εμβολιάστηκαν, επομένως θα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στους μεγάλους Οργανισμούς διότι, μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, έρχεται τώρα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να υποστηρίξει το εμβόλιο και μας αποτρέπει από βιαστικές αποφάσεις κατά του εμβολίου», επεσήμανε η κυρία Κολιού.

Τόνισε, παράλληλα, πως είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί η ταχύτητα της εμβολιαστικής κάλυψης.

Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του καθηγητή Πέτρου Καραγιάννη το πρωί στην τηλεόραση του Σίγμα, ο οποίος, αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να παίζουμε παιχνίδια.

«Το εμβόλιο αυτό χρησιμοποιείται εδώ και έναν μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο παράλληλα με της Pfizer και φαίνεται από προκαταρκτικές μελέτες ότι και τα δύο εμβόλια ενεργούν προστατευτικά.

Δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα αν δεν χρησιμοποιήσουμε και άλλα εμβόλια. Η Pfizer και η Moderna δεν θα μας δώσουν τόσα πολλά για να καλύψουμε το 70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο ρωσικό εμβόλιο, sputnik V, λέγοντας ότι: «Φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα του sputnik V φτάνει μέχρι και το 90%, αλλά αργοπορεί η ίδια η εταιρεία να κάνει αίτηση στον ΕΜΑ».