Του Γιάννη Κωστακόπουλου

 Έχει κάτι μυστήριο αυτή η πόλη. Την ώρα που ανησυχείς, ξεδιπλώνει ό,τι μέσο έχει στη διάθεσή της να σε γαληνέψει. Συμβαίνει να αντιβαίνει με τον τρόπο της την ανησυχία και τον φόβο που περιφέρονται του πεδίου της.

Ήρθε φουριόζος ο κορωνοϊός, πάνω στο Καρναβάλι της. –«Έλα να σε χορέψουμε λεβέντη» του είπε. Κι εκείνος καταλάγιασε -δεν τον έπαιρνε αλλιώς- και πήγαινε έκτοτε με τα νερά της. Δεν σήκωνε μαγκιές η Λεμεσός στις φιέστες της, κατά πόσο στις  ξενόφερτες. Και την κοίταζε από μακριά με μια ζήλια, μα με μια ζήλια, η αδελφή της η Πάτρα!

Κάποτε οι γιορτές τελειώνουν. Τα ντέρτια του ξεφαντώματος υποχωρούν μπροστά στη λογική. Και στην πιο άτακτη πόλη! «Έστρωσε χαλί» η Λεμεσός προνοητικά και προληπτικά. Όχι στα μέτρα της. Στα μέτρα που εφαρμόστηκαν, σε όλη την επικράτεια,  κατά του κορωνοϊού. Κλείστηκε χωρίς αντίδραση στο σπίτι της, καθυπόταξε την αδρεναλίνη της κι άφησε πίσω τα πανηγύρια της. Κανείς δεν ξέρει…

Όντως. Καιρός που έσπειρες,  καιρός που θερίζεις. «Ορφανά κρούσματα» πετάγονται τώρα, καθημερινά στην πόλη. Κατακαλόκαιρα, ο ύπουλος ιός λες και «παίρνει το αίμα του πίσω». Εκδικείται για τα χουνέρια που έπαθε πριν λίγους μήνες. Εμφανίζει… μεταμφιεσμένα κρούσματα στο δικό του καρναβάλι, που δεν τα αναγνωρίζεις. Δεν ξέρεις από που έρχονται και πού θα πάνε.

Έχει κάτι μυστήριο αυτή η πόλη. Κι υπάρχει, πάντα, μια αισιοδοξία στη Λεμεσό, ότι στο φινάλε θα κερδηθεί κι αυτό το παιχνίδι. Μπαίνει το γνωστό στοίχημα, ότι θα περιοριστεί, θα ανακοπεί η επάνοδος του ιού και θα τερματιστεί η αναζωπύρωση της επιδημίας.  Στην πόλη που εκ προοιμίου δεν νοείται να μην είναι καθαρή. Η Λεμεσός στοιχημάτιζε πάντα! Κι ως τώρα η τύχη ήταν με το μέρος της!

Φωτογραφία: Άκος Αβραάμ, 22 Ιουλίου, Λεμεσός «κορωνοϊός»

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6