Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.
Ανακοίνωσε συγκεκριμένα:
(α) από τις 16 Δεκεμβρίου 2021, τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, με τους εμβολιασμούς να διενεργούνται σε Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού του Υπουργείου Υγείας σε όλες τις επαρχίες
(β) από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι 15 Ιανουαρίου 2022 τα εμβολιασμένα άτομα που δηλώθηκαν ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος υποχρεούνται να υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου εντός 72 ωρών και την 7η μέρα σε εργαστηριακή εξέταση PCR δωρέαν μέσω των ιατρείων Δημόσιας Υγείας. Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.
(γ) από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, τον υποχρεωτικό περιορισμό των ατόμων των οποίων η εξέταση αλληλούχισης των θετικών δειγμάτων τους αφορά στο στέλεχος Όμικρον ή οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική μετάλλαξη, σε χώρους που θα υποδείξει το Υπουργείο Υγείας. Νοείται ότι οι επαφές των συγκεκριμένων κρουσμάτων είναι υποχρεωμένες να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης, ακολουθώντας το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας
(δ) την επανεξέταση στις 15 Ιανουαρίου 2022 της προηγούμενης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση του SafePass σε όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου κατά της Covid-19 μετά την πάροδο 6+1 μηνών. Ξεκαθαρίζεται πως για τα άτομα που έχεi παρέλθει περίοδος των 7 μηνών απο την δεύτερη δόση του εμβολιασμού για τα διδοσικά εμβόλια και για το μονοδοσικό εμβόλιο, για σκοπούς Safe Pass θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR 72 ωρών και τεστ ταχεία ανίχνευσης αντιγόνου 48 ωρών.
(ε) από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, την εξαίρεση απο τον υποχρεωτικό έλεγχο κατοχής SafePass μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus των ατόμων που αποδεδειγμένα και μετά από απόφαση Ιατρικού Συμβουλίου δεν συνίσταται να εμβολιαστούν. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να επιδεικνύουν την ειδική κάρτα που τους εκδίδει το Υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα εργαστηριακή εξέταση Rapid ή PCR τεστ σε εβδομαδιαία βάση με αρνητικό αποτέλεσμα
(στ) από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, η είσοδος σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαπτίσεις και χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχειακών μονάδων να επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test. Ισχύει και η προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τους πιο κάτω χώρους: κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφoυς, αίθουσες θεαμάτων, μουσικοχορευτικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης και χώροι εστίασης.
(ζ) την ακύρωση εκτός και αν ακολουθούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από εταιρείες, οργανισμούς και σωματεία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
(η) από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται να υποβληθούν σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test μετά την πάροδο 72 ωρών απο την ημέρα άφιξης τους. Η εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου θα τους παρέχεται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, προσκομίζοντας την κάρτα επιβίβασης και αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο). Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.
(θ) από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, τη μείωση της χρονικής περιόδου στους 5 μήνες και δύο εβδομάδες αντί για 6 μήνες, για την χορήγηση της ενισχυτικής/3ης δόση εμβολίου.
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Υπουργός μετέφερε την αγωνία και την έγνοια των μελών του Υπουργικού για τις δύσκολες μέρες που βιώνουμε, σημειώνοντας πως ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι σε ένα διαρκή «πόλεμο» με ένα φονικό ιό, που αλλάζει πρόσωπα, που μεταλλάσσεται, που προσαρμόζεται, που μεταδίδεται πιο γρήγορα, και που σε κάποιες περιπτώσεις κτυπά ακαριαία και δημιουργεί σοβαρότατα μακροπρόθεσμα προβλήματα σε ζωτικά όργανα.
Όπως είπε, δυστυχώς, την περασμένη εβδομάδα, στην Κύπρο, χάσαμε από αυτήν την ασθένεια, συνανθρώπους μας που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, που ουσιαστικά αρνήθηκαν τη βοήθεια των γιατρών και των νοσηλευτηρίων μας. Γεγονός, σημείωσε πως είναι αδιανόητο καθώς η αποδοχή της επιστήμης ήταν και παραμένει βασικό συστατικό της προόδου της ανθρωπότητας για ολόκληρους αιώνες.
Ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως στο «πόλεμο» κατά της πανδημίας, είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι μας συμβεί, αλλά δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε τόσο εγωιστικά, τόσο επιπόλαια. «Σκεφτήκαμε ποτέ πόσο οδυνηρές μπορεί να είναι αυτές οι συμπεριφορές για την οικογένεια μας, για τους συγγενείς μας, για τους φίλους μας» διερωτήθηκε.
Ο Υπουργός τόνισε πως σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η πιστή εφαρμογή των μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί, και ο εμβολιασμός που θεωρείται το πιο ισχυρό όπλο της επιστήμης, δεν είναι θέμα ατομικής επιλογής. «Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για την προστασία των γύρω μας, αλλά και για τη θλίψη που ενδεχομένως θα προκαλέσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα», είπε.
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλας, την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση των Υπουργών Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίστηκε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος και πως το τέλος του κορωνοϊού θα έρθει μόνο αν ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών καθώς οτιδήποτε άλλο θεωρείται επικίνδυνο.
Όπως είπε, δύο χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας, έχουμε προχωρήσει ως επιστήμη, έχουμε αποκτήσει γνώσεις και δεδομένα, έχουμε αναπτύξει όπλα για να αντιμετωπίσουμε το πρωτόγνωρο αυτό φαινόμενο. Από την πρώτη στιγμή που άρχισε η χορήγηση των εμβολίων ανά το παγκόσμιο, σημείωσε ο Υπουργός, βλέπουμε πλέον με αδιάσειστα στοιχεία πως είναι αποτελεσματικά ενάντια στη διασπορά και τη σοβαρή νόσηση, και την απώλεια ζωών.
Έφερε ως τρανταχτό παράδειγμα το Ισραήλ, όπου οι νοσηλείες διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω του πολύ καλού εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας που αφορά την τρίτη δόση, και της συμμετοχής των πολιτών.
«Η Κυβέρνηση δεν διαχωρίζει τους συμπολίτες μας. Το Υπουργείο Υγείας δεν διαχωρίζει τους συνανθρώπους μας. Προσφέρουμε ίσα σε όλους τη δυνατότητα να προστατεύσουν την δική τους υγεία αλλά και την υγεία των αγαπημένων τους προσώπων. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές», είπε.
Ευχαρίστησε την ομάδα του Υπουργείου Υγείας τα οποία δούλεψαν ασταμάτητα το Σαββατοκύριακο μόλις την Παρασκευή εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Ο.
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, είπε πως οι εμβολιασμένες επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, αν έχουν κάνει τις δύο δόσεις, υποχρεούνται να υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου εντός 72 ωρών και την 7η μέρα σε εργαστηριακή εξέταση PCR αλλά όχι να αυτοπεριοριστούν.
Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του safepass σε όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική/3η δόση, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως στις 15 Ιανουαρίου 2022 θα το επανεξετάζουν αφού πρώτα πάρουν και την απόφαση της ΕΕ. Σε ισχύ, όπως εξήγησε, είναι η υφιστάμενη απόφαση πως όσοι έχουν κάνει την 2η δόση και έχουν περάσει 7 μήνες και δεν έχουν κάνει την 3η δόση, υποχρεούνται να κάνουν pcr test 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών.
Διευκρίνισε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι το Υπουργείο Υγείας θα εκδώσει διευκρινιστικές ανακοινώσεις σε σχέση με τα Πρωτόκολλα που θα ισχύουν σε χώρους εστίασης και ξενοδοχεία, σε σχέση με τα ρεβεγιόν και άλλες εκδηλώσεις των γιορτών.