Ποινικοποίηση του αδικήματος για άναμμα φωτιάς και των καψαλισμάτων σε χωράφια και να παρασχεθεί η δυνατότητα έκδοσης εξωδίκων προστίμων με αυστηρές ποινές, μελετά η νομική υπηρεσία.
Στόχος είναι να υπάρξει πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών εν τη γενέσει τους.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Νομική Υπηρεσία για το θέμα των πυρκαγιών πέραν του Γενικού Εισαγγελέα παρέστησαν οι Υπουργοί Γεωργίας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών.
Επί τάπητος τέθηκε η ανάγκη για αναθεώρηση των νομοθεσιών που διέπουν τα αδικήματα που προκαλούν πυρκαγιές.
Εντοπίστηκαν από την Νομική Υπηρεσία, κενά και ελλείψεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, καθώς όπως λέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές ποινές σε διαφορετικές νομοθεσίες με αποτέλεσμα να είναι δυσκολεύει το εγχείρημα να οδηγηθούν στα δικαστήρια όσοι προκαλούν πυρκαγιές.
Σημειώθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι πρέπει να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο, να γίνει πιο ευέλικτο και άμεσο ώστε να οδηγούνται με γοργούς ρυθμούς στα δικαστήρια οι υποθέσεις.
Να σημειωθεί ότι στον υφιστάμενο νόμο προβλέπονται ποινές φυλάκισης μέχρι 20 έτη και χρηματική ποινή μέχρι και 50 χιλιάδες ευρώ.
Μελετάται η εισαγωγή εξώδικων ποινών για το άναμμα φωτιάς ακόμα κι αν δεν προκαλέσει πυρκαγιά και αποζημίωση ζημιών που θα προκαλέσει μια πυρκαγιά.
Ζητήθηκαν επιπρόσθετες εισηγήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται ότι κατατεθεί το ανανεωμένο νομικό πλαίσιο στην Βουλή προς ψήφιση.