Με ένα μεγάλο αριθμό μαθητών να παραμένει στο σπίτι λόγω της πανδημίας, άρχισαν σήμερα οι πολυσυζητημένες εξετάσεις τετραμήνων στα Λύκεια και στις Τεχνικές Σχολές.

Η ημερομηνία επιστροφής του συνόλου των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων αξιολογείται, με τους αρμόδιους στο Υπουργείο Παιδείας να δηλώνουν ότι το πιθανότερο, τα μαθήματα θα αρχίσουν αφού ολοκληρωθούν και οι εξετάσεις δεύτερης σειράς που θα γίνουν για όσους είναι κρούσματα ή επαφές.

Την ίδια ώρα, αναβρασμός συνεχίζει να επικρατεί στον χώρο της παιδείας για το περιβόητο «test to stay» το οποίο μπορεί να ανακοινώθηκε εδώ και μέρες μεν, αλλά δεν θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη Δευτέρα δε, καθώς θα συζητηθεί εκ νέου.

Σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την ομαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας, ο επικεφαλής της Μονάδας Ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος, προειδοποίησε ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, αν δεν εφαρμοστεί το σύστημα test to stay, καθημερινά δύο έως τρεις χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να βρίσκονται σε απομόνωση, έστω και αν δεν νοσούν.

Ο κύριος Σιλβέστρος σημείωσε ότι καθημερινώς εντοπίζονται περίπου διακόσιοι έως τριακόσιοι μαθητές με κορωνοϊό, οι οποίοι δηλώνουν, κατά μέσο όρο επτά επαφές.

Στις τρείς τα απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα στην παρουσία των συναρμόδιων Υπουργών Παιδείας και Υγείας, των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των οργανωμένων γονέων στη δημοτική και μέση εκπαίδευση.

Το μέτρο αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση. Όπως δήλωσε ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας κ. Αθανασίου όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί θα έχουν την επιλογή σε περίπτωση που είναι στενές επαφές κρουσμάτων, είτε να παραμείνουν στο σπίτι για 14 μέρες όπως προνοούν τα πρωτόκολλα, είτε να παραμείνουν στο σχολείο και να υποβάλλονται σε rapid test για περίοδο πέντε ημερών.

Το «Τest to stay» θα αφορά μόνο τις στενές επαφές και όχι ολόκληρο το τμήμα μαθητή που διαπιστώνεται θετικός στον κορωνοϊό. Δηλαδή, μόνο τα παιδιά που κάθονται δεξιά, αριστερά πίσω και μπροστά από το μαθητή.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του διαγωνισμού από το Υπουργείο Υγείας για εργαστήρια που θα αναλάβουν τις κινητές μονάδες δειγματοληψίας. Από την ερχόμενη εβδομάδα όπως ανακοινώθηκε οι κινητές μονάδες για τεστ, θα βρίσκονται στα δημοτικά σχολεία κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Σε γυμνάσια και λύκεια θα βρίσκονται κάθε 72 ώρες.

Ανεφάρμοστο συνεχίζουν να θεωρούν το «test to stay» οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ οι οποίες τις επόμενες μέρες θα εξετάσουν τη λήψη δυναμικών μέτρων, δηλώνοντας ότι τίθεται εν αμφιβόλω η υγεία των μαθητών.