«Θα έπρεπε να ήμασταν αυστηρότατοι σε σχέση με τους ελέγχους για τα «χρυσά» διαβατήρια» δήλωσε στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου.

Τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο θα γλυτώναμε τον διασυρμό της χώρας και ενδεχομένως, δεν θα υπήρχε το πρόβλημα που επέφερε την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος. Πρόσθεσε ότι μπορεί να υπήρξαν μερικές εκατοντάδες επιτήδειοι που εκμεταλλεύτηκαν το πρόγραμμα, αλλά υπήρχαν και σοβαροί επενδυτές.

Ο κ. Νεοφύτου, δήλωσε για τα ζητήματα της διαφθοράς ότι χρειάζεται μια συνταγματική αναθεώρηση για να τυγχάνουν της έγκρισης της βουλής οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και να υπάρχει περιορισμός θητειών.

Σε σχέση με το Κυπριακό, δήλωσε ότι θα μονόγραφε μονομερώς το πλαίσιο Γκουτέρες εάν ο ίδιος διαπραγματευόταν στο Κραν Μοντανά το 2017.  Πρόσθεσε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες απορρίφθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνοντας ότι η Τουρκία βάζει πλέον στο τραπέζι τα δύο κράτη. Ο κ. Νεοφύτου εκτίμησε ότι μετά τις Προεδρικές εκλογές η διεθνής κοινότητα θα αξιολογήσει τον επόμενο Πρόεδρο και ίσως επαναρχίσει ο διάλογος το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία τόνισε ότι μια λύση του Κυπριακού, θα βοηθούσε στον τομέα της ασφάλειας και στον τομέα της ενέργειας και δήλωσε ότι θα μπορούσε μετά την λύση να γίνει ένα τερματικό φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί στην επιτήρηση της πράσινης γραμμής και ένας ηλεκτρονικός φράκτης μπορεί να είναι ένα μέρος αυτής της προσπάθειας. Θα πρέπει είπε, να πάψει να εκλαμβάνεται η Κύπρο ως ελκυστικός προορισμός, ενώ δήλωσε ότι αιτητές πολιτικού ασύλου θα πρέπει να λαμβάνουν επίδομα εφόσον εργάζονται στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της επισιτιστικής βιομηχανίας.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: