Ραγδαία συνεχίζει να εξαπλώνεται η πανδημία του νέου κορωνοϊού σκορπώντας θάνατο και τρόμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ χρειάστηκε να περάσουν περίπου τρεις μήνες για τα πρώτα 100.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα επόμενα 100.000 καταγράφηκαν σε μόλις 12 ημέρες. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του παρατηρητηρίου του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, ο αριθμός των θανάτων από την ασθένεια Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-Cov-2 έχει υπερβεί ήδη τους 10.000 παγκοσμίως.

Την ώρα που ο κορωνοϊός θερίζει τον πλανήτη, με κύριες εστίες στην Ευρώπη και την Ασία, ο ΠΟΥ καταρτίζει νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο της μετάδοσης στον πληθυσμό με συστημικούς ελέγχους. Έως τώρα 13 χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν κάποιου είδους πρωτόκολλα έρευνας και άλλες 18 σχεδιάζουν να το κάνουν.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν και εξαιρετικά δύσκολη όσο και δαπανηρή διαδικασία, η επέκταση των ειδικών τεστ για τον ιό σε μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού θα έδινε σαφώς περισσότερες πληροφορίες και θα βοηθούσε να μπει φρένο στην εξάπλωση.

Προς το παρόν οι κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, κλείνουν σύνορα, απαγορεύουν ταξίδια και θέτουν σκληρούς περιορισμούς σε κάθε είδους δραστηριότητα, ακόμη και το τρέξιμο στα πάρκα.

Δεν έχει τέλος το δράμα για την Ιταλία

Η εικόνα που παρουσιάζει η διαλυμένη από τον φονικό ιό Ιταλία, δύσκολα πια μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε ακόμη και εκείνον της Κίνας, όπου ξέσπασε πρώτα η επιδημία. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει χρήση «της πλήρους ισχύος» του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης απέναντι στην πρωτοφανή κρίση.

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον κορωνοϊό και σε Γαλλία και Ισπανία, ενώ φαίνεται πλέον να συντονίζεται με τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται σ’ όλο τον κόσμο και ο Βρετανός πρωθυπουργός βλέποντας τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο να αυξάνονται κατά 40% μέσα σε ένα 24ωρο.

Οκτώ είναι πλέον οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό καθώς κατέληξε σήμερα δύο ηλικιωμένοι άνδρες σε Κοζάνη και Αθήνα. 

Ταχύτατη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων έχουμε και στις ΗΠΑ, γεγονός που ανάγκασε την πολυπληθέστερη πολιτεία, την Καλιφόρνια, να δώσει εντολή σε όλους τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους.

 Την ακύρωση, εξάλλου, του G7, της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στον κόσμο, αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Καμπ Ντέιβιντ τον Ιούνιο.

Μια αχτίδα ελπίδας αχνοφαίνεται από την Κίνα όπου η ένδειξη για νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι μηδενική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Ωστόσο, ορατός παραμένει ο κίνδυνος μόλυνσης από τους εισαγόμενους ασθενείς. Ο αριθμός των ανθρώπων που έφθασαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μολυσμένοι από τον SARS-CoV-2 ανήλθε σε 39, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.