Του Γιάννη Κωστακόπουλου

Όπως διαβάζουμε και μαθαίνουμε, «λίγο μετά την έναρξη της αγγλικής κατοχής η Αστυνομία οργανώθηκε από τους Άγγλους και πήρε το όνομα Κυπριακή Στρατιωτική Αστυνομία. Μέχρι το τέλος του 1879 η νέα Αστυνομία αποτελείτο από 17 αξιωματικούς, 390 ζαπτιέδες και 220 ιππείς.

Δημιουργήθηκε επίσης μια δύναμη 400 ανδρών που ονομάστηκαν Κύπριοι Σκαπανείς και επιφορτίστηκαν με βοηθητικά καθήκοντα, όπως εκείνα του φρουρού, του συνοδού, του βαριάνου στις φυλακές, του επόπτη στα χωριά που είχαν επιδημικές αρρώστιες των ζώων κλπ.

Επίσης οι Σκαπανείς επιστρατεύονταν και για εργασίες δύσκολες, όταν δεν βρίσκονταν εργάτες γι’ αυτές, όπως η αντιμετώπιση της κατάστασης από τις καταστρεπτικές πλημμύρες στη Λεμεσό το 1880. Στην ουσία η Αστυνομία και το βοηθητικό σώμα των Σκαπανέων είχαν αποστολή σώματος Χωροφυλακής».

Έκτοτε τι έγινε, σήμερα τι γίνεται; Πέρασε ενάμιση αιώνας!

Το παραδέχτηκαν κι εξακολουθούν να το παραδέχονται οι πολιτικοί μας, πως «οι δομές και η οργάνωση της Αστυνομίας βασίζονται σε ένα σύστημα το οποίο ανάγεται, εν πολλοίς, στη δεκαετία του 1960». Κι αν μιλούν για την ανάγκη των εκ βάθρων αλλαγών, οι ίδιοι, παρά τις διακηρύξεις τους, συντηρούν τον αναχρονισμό στον οποίο βολεύονται και τους εξυπηρετεί.

Έτσι, συνεχίζονται οι προαγωγές ημετέρων με κομματικά ή προσωπικά κριτήρια, η έλλειψη αξιοκρατίας στις προσλήψεις, το συμφεροντολογικό παραμέρισμα αναγνώρισης του έργου του ικανού αστυνομικού, οι παρεμβάσεις κι η καθοδήγηση του Σώματος απ’ αυτούς που έχουν την εξουσία.

Πώς, λοιπόν, να μην παρουσιάζεται η εικόνα του άβολου ή ανίκανου αστυνομικού, η απουσία του τη κρίσιμη στιγμή δράσης, να μην εμφανίζεται, στην μεγαλοπρέπειά της, η αδράνεια της Δύναμης. Και σαν άθροισμα όλων αυτών των προβλημάτων η ματαίωση κάθε απόπειρας εκσυγχρονισμού της.

Δεν είναι μυστικό πως στις τελευταίες προσλήψεις νέων αστυνομικών, η προτίμηση των ενδιαφερομένων επικεντρώθηκε στην Πυροσβεστική. Σε μια πιο υγιή και καθαρή Υπηρεσία!
«Καλύτερα να σβήνω φωτιές σκέφτηκε ο υποψήφιος, παρά να κουβαλώ τα ψώνια της κυρίας του τάδε αξιωματούχου, η να στέκομαι φρουρός στην πόρτα του υπερήλικα που χρημάτισε και πολιτικός. Καλύτερα να καίγομαι στις πυρκαγιές, παρά να κυνηγώ το κάθε φασιστοειδές που στην ανία του εκτονώνεται και τον κάθε αμπάλαντο που με την αμορφωσιά του μερακλώνεται. Και στο τέλος να βρίσκω και τον μπελά μου».

Καταλαβαίνετε γιατί είναι μάταιο να ρωτάτε, «που είναι η Αστυνομία», ή «τι έκαναν την ώρα που χρειάστηκε, οι αστυνομικοί»; Εκτός από μικρές διαφοροποιήσεις τίποτε δεν άλλαξε στον υποβαθμισμένο, από τα συμφέροντα, ρόλο τους. Σκαπανείς ορίστηκαν στη χέρσα γη μας παλιά…σκαπανείς έμειναν και στις μέρες μας.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6