Ασθενής ηλικίας μόλις 24 ετών, νοσηλεύεται με Covid-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ νοσηλεύθηκαν και άτομα με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
 
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου, «σήμερα στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 66 ασθενείς με κορωνοϊό, οκτώ εκ των οποίων σε συνθήκες Αυξημένης Φροντίδας, αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση. Ο νεαρότερος ασθενής είναι ηλικίας 24 ετών, η γηραιότερη 90, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι τα 58 έτη».
 
Πρόσθεσε ότι «αυτές τις μέρες υπάρχει σταθεροποίηση στις εισαγωγές νοσούντων με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο και δίνονται περισσότερα εξιτήρια, αφού τείνει να υπάρχει ισοζύγιο στις εισαγωγές και τις εξαγωγές των ασθενών. Από τους νοσηλευόμενους στο Νοσοκομείο Αναφοράς, μόνο οι 7 έχουν εμβολιαστεί».
 
Ανέφερε, ακόμα, ότι «στο Νοσοκομείο υπάρχει ασθενής ηλικίας 35 μόλις ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, που είναι διασωληνωμένος. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπουμε ασθενείς νεαρούς σε ηλικία, χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, να καταλήγουν στη διασωλήνωση».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε «πως την περασμένη εβδομάδα νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο άνδρας ο οποίος κατείχε πιστοποιητικό εμβολισμού χωρίς να είναι εμβολιασμένος. Ο ασθενής έχει πάρει εξιτήριο από το Νοσοκομείο, ενώ την υπόθεση έχει αναλάβει η Αστυνομία, αφού και δεύτερο άτομο είχε νοσηλευτεί, κατέχοντας πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς να κάνει το εμβόλιο».
 
Σε άλλη ερώτηση, η Αμαλία Χατζηγιάννη απάντησε πως «το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου Αναφοράς στενοχωριέται ιδιαίτερα βλέποντας νέους ανθρώπους να καταλήγουν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και στη συνέχεια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ θα μπορούσαν να αποφύγουν τα χειρότερα με μια απλή διαδικασία, τον εμβολιασμό. Όλο το προσωπικό του δημόσιου νοσηλευτηρίου, από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, έδωσε και συνεχίζει να δίνει τη ψυχή του για να προσφέρει βοήθεια και να σώσει τη ζωή των ασθενών που νοσούν με τον Covid-19».
 
Είναι λυπηρό, συνέχισε, «ενώ σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να δίνουν το άπαν των δυνάμεων τους για να διασωθούν ζωές, να βλέπουμε πως ορισμένοι συνάνθρωποί μας λαμβάνουν από συναδέλφους γιατρούς πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους ζωή, αλλά και τη ζωή αγαπημένων τους προσώπων. Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι το μόνο μέσο που υπάρχει στη διάθεση του ανθρώπου κατά του κορωνοϊού είναι ο εμβολιασμός και πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται, για να βάλουν το εμβόλιο».
 
Σημειώνεται ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας νοσηλεύονται 25 ασθενείς με κορωνοϊό, ένας εκ των οποίων βρίσκεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου φιλοξενούνται 102 άτομα, τα οποία θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αρνητικοποίηση τους.