Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σύμφωνα με τον Διοικητή της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας (ΜΑΕΠ) Κωνσταντίνο Παπαλλά, η άσκηση που άρχισε το πρωί και είχε στόχο την αντιμετώπιση πολλαπλών τρομοκρατικών κτυπημάτων σε διάφορες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαλλάς ανέφερε ότι «η άσκηση ολοκληρώθηκε και στέφθηκε με επιτυχία, μετά από πολλή προετοιμασία που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες. Ο σκοπός της άσκησης ολοκληρώθηκε και τα συμπεράσματα θα αναλυθούν την Παρασκευή», είπε.

Πρόσθεσε ότι η άσκηση ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί «και αφορούσε ταχεία προσέλευση του προσωπικού, επάνδρωση των πτητικών μέσων, μετάβαση τους στο ελικοδρόμιο της ΜΜΑΔ και παραλαβή ανδρών της Μονάδας. Το ένα ελικόπτερο μετέφερε στο μοναστήρι του Κύκκου ορισμένους επίλεκτους του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού (ΕΑΟ), ενώ το δεύτερο ελικόπτερο μετέβη στην περιοχή Ζυγίου για αποκοπή του δρόμου Ζυγίου-Μαζωτού, με στόχο την αποκοπή ύποπτου αυτοκινήτου».

Σημείωσε ακόμα ότι «η άσκηση περιελάμβανε παραλαβή τραυματιών στην περιοχή της Μονής και της Ακτής του Κυβερνήτη και μεταφορά τους στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με μεταφορά των ανδρών της ΜΜΑΔ στο ελικοδρόμιο του αρχηγείου Αστυνομίας και επιστροφή των ελικοπτέρων στη βάση τους».

Όπως είπε ο κ. Παπαλλάς «η άσκηση περιελάμβανε συντονισμό όλων των διαθέσιμων μέσων της ΜΑΕΠ από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Μονάδας. Το σενάριο είχε να κάνει με τρομοκρατικά κτυπήματα σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, δηλαδή περιοχή του Κύκκου, Βασιλικό, Ζύγι και στην Ακτή του Κυβερνήτη».

Σημειώνεται ότι η άσκηση αφορούσε την αερομεταφορά προσωπικού σε περίπτωση πολλαπλών τρομοκρατικών χτυπημάτων και διάσωση τραυματιών. Σκοπός της άσκησης ήταν ο έλεγχος ταχείας ανάκλησης προσωπικού, η οργάνωση, ο συντονισμός και η χρήση πολλαπλών μέσων σε επιχείρηση και εξάσκηση πληρώματος στις διαδικασίες fast rope, rappelling και διάσωση τραυματία.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, πραγματοποιήθηκε τρομοκρατικό χτύπημα στο μοναστήρι του Κύκκου και οι τρομοκράτες έθεσαν υπό ομηρία τον οικείο Μητροπολίτη, ενώ ανατίναξαν τη γέφυρα του Πεδουλά που οδηγεί προς το Μοναστήρι με αποτέλεσμα η αποστολή επίγειων δυνάμεων να είναι χρονοβόρα.

Την ίδια στιγμή λαμβάνεται πληροφορία ότι επίκειται δεύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην περιοχή Βασιλικού από την θάλασσα. Πληροφορίες της Αστυνομίας έκαναν λόγο για αυτοκίνητο άσπρου χρώματος, με δύο οπλισμένα άτομα να βρίσκεται σταθμευμένο στην περιοχή Ζυγίου και δόθηκαν οδηγίες για μεταφορά ομάδας του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού στην περιοχή για αποκοπή του οχήματος.

Σύμφωνα πάντα με το σενάριο στη μαρίνα παραλιακού ξενοδοχείου στη Λεμεσό ακούστηκαν εκρήξεις και δόθηκαν οδηγίες για μεταφορά ομάδας του ΕΑΟ. Κατά την διάρκεια της κατάβασης τραυματίζονται δυο μέλη του Ουλαμού, τα οποία και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Οι πληροφορίες της Αστυνομίας έκαναν λόγο ότι όλα τα χτυπήματα των τρομοκρατών καθοδηγούνται από πλοίο που βρίσκεται ανοικτά της Λεμεσού.

Στην άσκηση συμμετείχαν η Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων, η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία και η Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ).

Πηγή: ΚΥΠΕ