Την ανάγκη για πλήρη αποφυγή ενεργειών και δραστηριότητων που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά τονίζει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με την ευκαιρία των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου.

Το Τμήμα, σε ανακοίνωσή του, δηλώνει, παράλληλα, την ετοιμότητά του, να καλωσορίσει το κοινό που θα επισκεφθεί τα δάση μας και ότι θα πράξει το κάθε τι για να τα χαρεί και να τα απολαύσει και να περάσει όμορφα και ξέγνοιαστα.

Ταυτόχρονα, απευθύνει θερμότατη έκκληση προς το κοινό να σεβαστεί τη φύση και το περιβάλλον και καταρχήν να μην αφήσει ελεύθερα σκουπίδια. Τονίζει επίσης ότι το κοινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά, να συνεργάζεται στενά με το προσωπικό του Τμήματος Δασών και των άλλων Υπηρεσιών, ειδικά την Αστυνομία.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια μέσα ή σε απόσταση μέχρι και δύο χιλιόμετρα από τις παρυφές των κρατικών δασών, καθώς και στις περιοχές της υπαίθρου, και ότι η ενέργεια αυτή συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι € 50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί, ενώ σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 τιμωρείται μέχρι 5 χρόνια φυλάκιση ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Ιδιαίτερη έκκληση γίνεται προς τους:

κατόχους εξοχικών κατοικιών καθώς και στους ιδιοκτήτες οικιών, ότι αν θα ανάψουν κάρβουνα για την ετοιμασία φαγητού, να τα ανάψουν εντός ειδικά διαρρυθμισμένων χώρων που να είναι απόλυτα ασφαλείς. Να αποφύγουν να ανάψουν ξύλα γιατί συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο και τέλος να βεβαιωθούν ότι έχουν σβήσει τα κάρβουνα και τη φωτιά εντελώς με το πέρας του ψησίματος,

επαγγελματίες ή ανειδίκευτους να μην χρησιμοποιήσουν εργαλεία κοπής ή συγκόλλησης μετάλλων (σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση ή ηλεκτροσυγκόλληση) κοντά σε ξηρή βλάστηση καθώς οι σπινθήρες που προκαλούνται αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια,

ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών που προτίθενται να αναθέσουν σε ξένους εργάτες ή τρίτους να καθαρίσουν την αυλή της οικίας από τα χόρτα, να τους εξηγήσουν και να τους αποτρέψουν από του να δοκιμάσουν να τα κάψουν αφού το άναμμα φωτιάς απαγορεύεται αυστηρά.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι:

απαγορεύεται η απόρριψη αναμμένων αποτσίγαρων στις δασικές και αγροτικές περιοχές,

το άναμμα φωτιάς επιτρέπεται μόνο στους εκδρομικούς χώρους και μόνο εντός των ειδικά διαμορφωμένων χώρων που το Τμήμα Δασών έχει διαρρυθμίσει,

αν κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά να τηλεφωνήσει αμέσως στη δωρεάν γραμμή 1407 ή στο 112.