62 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας το τελευταίο 24ώρο.  Το αρνητικό ρεκόρ προέκυψε  από σύνολο 3,645 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Για τα 23 κρούσματα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διερεύνηση, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν στοιχεία προς το παρόν.

Αναλυτικά, τα υπόλοιπα 39 θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

-Από 409 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν είκοσι δύο κρούσματα.

Πρόκειται για ένα άτομο που είναι επαφή της 1ης φοιτήτριας νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ. Είναι επίσης φοιτήτρια νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, που κάνει κλινική άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν σε αυτοπεριορισμό ως στενή επαφή.

Ένα άτομο είναι επαφή της εκπαιδευτικού του Ειδικού Σχολείου στην Πάφο που ανακοινώθηκε στις 11/10.

Επίσης, έξι άτομα είναι επαφές που συνδέονται με κρούσμα που ανακοινώθηκε στις 9/10 με συμπτώματα και εργάζεται στο μπαρ-καφέ «Γωνιά» στην Λεμεσό. Το ένα από τα σημερινά άτομα, είναι από το οικογενειακό της περιβάλλον και άλλο ένα από το φιλικό της περιβάλλον. Τα άλλα τέσσερα είναι παρέα που μαζί με τον φοιτητή του Frederick και την επαφή του που ανακοινώθηκε χθες, συχνάζουν στο ίδιο μπαρ-καφέ. Επίσης, το μπαρ προμηθεύουν με προϊόντα για ναργιλέ το προσωπικό του Mr Nargilax, από το οποίο εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής πέντε άτομα.

Άλλα εφτά άτομα είναι επαφές από το Οδοντιατρείο Happy Teeth στην Λάρνακα. Πρόκειται για πελάτες του Οδοντιατρείου, 5 παιδιά (τρία 4χρονα, ένα 7χρονο και ένα 5χρονο) και δύο ενήλικες συγγενείς των δύο από αυτά.

Άλλα δύο είναι επαφές του Πορτογάλου αεροσυνοδού που ανακοινώθηκε στις 7/10.

Ένα άτομο είναι επαφή του cluster του κομμωτηρίου στη Λεμεσό.

Ένα άτομο είναι επαφή ενός εκ των φοιτητών νοσηλευτικής που ανακοινώθηκαν χθες. Τα δύο άτομα εργάζονται σε μπαρ-καφέ στη Λεμεσό και είναι επαφές από εκεί. Το σημερινό κρούσμα αναφέρει συμπτώματα στις 5/10 (πονόλαιμο και καταρροή).

Δύο άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον που ανακοινώθηκε στις 7/10 με ταξιδιωτικό ιστορικό στην Ιταλία.

Ένα άτομο είναι επαφή των φοιτητριών νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ. Είναι επίσης φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο, αλλά όχι στη Νοσηλευτική.

-Από 1,017 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν επτά κρούσματα.

Ένα άτομο είχε συμπτώματα (πυρετό) από τις 9/10.

Ένα άτομο είχε συμπτώματα (μυαλγίες, πόνος στο στήθος) από τις 12/10..

Ένα άτομο είχε συμπτώματα (πυρετός, πονόλαιμος, μυαλγίες, πονοκέφαλος) από τις 9/10.

Ένα άτομο έκανε την εξέταση στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο.

Ένα άτομο επέστρεψε από τη Ρωσία στις 30/9 και έκανε την εξέταση τη 12η μέρα για να αποδεσμευτεί από την καραντίνα σύμφωνα με το σχετικό Διάταγμα.

Ένα άτομο είχε συμπτώματα (κατάπτωση, αδυναμία, ρίγος, αγευσία) στις 12/10. Είναι ο προπονητής handball στην ομάδα του Προοδευτικού Πάφου που ανακοινώθηκε από τους ίδιους νωρίτερα.

Ένα άτομο είναι εργαζόμενος στο Mr Nargilax (εταιρεία που προμηθεύει προϊόντα για ναργιλέ και οι εργαζόμενοι επισκέπτονται διάφορους χώρους). Δεν δηλώθηκε ως επαφή από τα προηγούμενα κρούσματα.

-Από 1,137 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα.

Δύο άτομα ήρθαν από το Λονδίνο στην Λάρνακα στις 12/10, ενώ το τρίτο άτομο ήρθε από την Αθήνα στην Λάρνακα στις 12/10.

-Από 130 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα. Πρόκειται για ένα άτομο που είναι εσωτερική ασθενής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Το άλλο άτομο είχε μυαλγίες από τις 10/10. Έχει ταξιδιωτικό ιστορικό στην Αθήνα στις 26/9.

-Από 221 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα.

Πρόκειται για δύο άτομα έκαναν την εξέταση στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου.

Επίσης ένα άτομο είχε συμπτώματα (μυαλγίες και δύσπνοια) στις 10/10 και παραπέμφθηκε από τον Προσωπικό του Ιατρό.

Ακόμα ένα άτομο είχε συμπτώματα (πονοκέφαλο, βήχα, πονόλαιμο) στις 10/10 και παραπέμφθηκε από τον Προσωπικό του Ιατρό.

-Από 668 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε χωριά των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, εντοπίστηκε ένα κρούσμα. Πρόκειται για οικοκυρά από χωριό της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις και οι ασθενείς στα νοσοκομεία

-Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 20 εργαστηριακές εξετάσεις,

-Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, διεκπεραιώθηκαν 12 εργαστηριακές διαγνώσεις, και

-Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, ολοκληρώθηκαν 31 εργαστηριακές εξετάσεις.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2,109.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται δύο άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2. Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένουν διασωληνωμένοι δύο ασθενείς. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται σε θάλαμο τρεις ασθενείς COVID-19.