Στην Πράγα για την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ βρίσκεται ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, όπου θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Εσθονίας και της Ουκρανίας.

Ένα από τα κύρια ζητήματα στην ατζέντα της συνάντησης του GYMNICH αναμένεται να είναι η πρόταση της Εσθονίας και άλλων Βαλτικών χωρών, καθώς και χωρών της ανατολικής Ευρώπης, για καθολική απαγόρευση της χορήγησης τουριστικής βίζας σε Ρώσους πολίτες από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Κύπρος, μαζί με την Ελλάδα, έχουν ταχθεί εναντίον της συγκεκριμένης ιδέας, ενώ αρνητικά έχει τοποθετηθεί και η Γερμανία, όπως και η Κομισιόν μέσω δηλώσεων του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά την άτυπη συνάντηση δεν αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα της βίζας, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχουν σκέψεις για πρόταση αναστολής της συμφωνίας απλούστευσης της έκδοσης θεωρήσεων με τη Ρωσία, ενδεχόμενο που δεν θα απαγόρευε την έκδοση θεωρήσεων, αλλά θα τις επιβράδυνε σημαντικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, το Gymnich θα αρχίσει την Τρίτη με συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ – Αφρικής και στη συνέχεια οι ΥΠΕΞ θα παρακαθίσουν σε δείπνο στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας.

Το πρωί της Τετάρτης, οι ΥΠΕΞ θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις γύρω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μετά το τέλος της συνάντησης η Τσέχικη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα παραθέσει γεύμα στην παρουσία και των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ