Μια μέρα πριν την έναρξη της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, του κρατικού προϋπολογισμού ο οποίος θα είναι και ο τελευταίος της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εξετάζει από το πρωί σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι τροπολογίες, έχουν ως στόχο, είτε την αποκοπή κονδυλίων, είτε την ένθεση σημείωσης, δηλαδή το σταύρωμα όπως είναι γνωστό, έτσι ώστε να υπάρξει κοινοβουλευτικός έλεγχος και έγκριση πριν την διενέργεια συγκεκριμένων δαπανών.

Οι τροπολογίες δεν διαφέρουν ιδιαίτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Με κοινή τροπολογία που υπογράφουν όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, επιχειρείται για άλλη μια φορά η αποκοπή όλων των δαπανών που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις με εξαίρεση το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη του Τροόδους και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Με κοινή τροπολογία που συνυπογράφουν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ γίνεται εισήγηση για σταύρωμα του κονδυλίου ύψους 45,6 εκ. που αφορά κοινωνικές παροχές και συγκεκριμένα προβλέπει ότι κάθε έξι μήνες η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάζει τις δαπάνες σε σχέση με τις χαριστικές χορηγίες που δίδονται με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου για τη Χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης και το Σχέδιο Εστία.

Επίσης αναμένεται ότι θα σταυρωθεί για έλεγχο κονδύλι ύψους 41ος εκατομμυρίων που αφορά τις υποδομές που σχετίζονται με την έλευση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Κύπρο.

ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ εισηγούνται σταύρωμα όλων των δαπανών, για στο Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και στη Διαχείριση Δάσους Ακάμα, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για τσιμέντωμα της προστατευόμενης χερσονήσου.

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΑΚΕΛ και ΔΗΠΑ εισηγούνται με κοινή τροπολογία την αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών αφορούν δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μνημόσυνα, ανέγερση και συντήρηση μνημείων, ξεναγήσεις, εκδόσεις σε σχέση με τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί φέτος. Πέραν του ΔΗΣΥ, πληροφορίες φέρουν και το ΔΗΚΟ αλλά και την ΔΗΠΑ, να τάσσονται υπέρ της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της 8ης Δεκεμβρίου, όπου θα γίνει και η τελική ψηφοφορία. Τον προϋπολογισμό θα καταψηφίσουν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι.